St. Jorisdoelen Middelburg

By | 5 december 2015

st Jorisdoelen Middelburg

St. Jorisdoelen Middelburg

De St. Jorisdoelen is een bekend monumentaal gebouw in Middelburg. Het was oorspronkelijk gebouwd in 1582 en was de basis van het schuttersgilde van Sint Joris van Zeeland. Bronnen op het internet vermelden dat het oorspronkelijke gebouw in de oorlog verwoest werd. Een andere bron vertelt dat het gebouw niet verwoest maar vervallen was. De St. Jorisdoelen is in ieder geval na de oorlog opnieuw gebouwd in de oude stijl van vroeger. Op het dak staat de gouden St. Joris.

locatie
De St. Jorisdoelen staat op de Balans; dit is een pleintje voor de Abdij. In het midden van de Balans is een fontein en een monument ter nagedachtenis voor de Zeeuwse slavenhandel. Naar de Markt is 5 minuten lopen. Het CWI (voormalige arbeidsburo) was een van de huurders in het verleden van de St. Jorisdoelen maar is verhuisd naar het stadskantoor aan het kanaal. Thans is de Statengriffie van Provinciale Staten in het gebouw gehuisvest. Dichtbij is het Zeeuws Archief.

Waaggebouw

Het plein dankt zijn naam aan het waaggebouw (met balans) dat vroeger hier stond. De Middelburgse Commercie Compagnie had haar hoofdpakhuis in een gebouw aan de Balans. Dit gebouw van de MCC is er nog steeds (op Balans 17). Sinds 2005 is het Centrum Beeldende Kunst er in gehuisvest met koopappartementen erboven.

hoofdpakhuis van de MCC
het voormalig hoofdpakhuis van de MCC

rijksmonumenten Middelburg

Damplein (35)
Kinderdijk (32)
Herenstraat (29)
Vlasmarkt (28)
Wagenaarstraat en Hofplein(27)
Molenwater (18)
Spuistraat (10)
Verwerijstraat (6)
Oude Stadhuis
Lange Jan
Kuiperspoort
Graanbeurs
Stadsschuur en getijdenmolen
Loskade in Middelburg
Korendijk
St. Jorisdoelen
Oostkerk
Koepoort
Spijkerbrug
Kloveniersdoelen
Vismarkt


Geef een reactie