Zeeuws Archief

By | 6 december 2015

van perre huis middelburg

Zeeuws Archief in Middelburg

Het Zeeuws Archief is gehuisvest in het Van de Perrehuis aan het Hofplein in Middelburg. Dit monumentale stadspaleis werd gebouwd in 1765 in opdracht van een rijke koopman. In 1954 heeft de bekende architect Lussanet de la Sablonière een nieuwe vleugel toegevoegd aan het gebouw. Deze vleugel kreeg zijn naam: de Lussanetvleugel. Toen de rechtbank van Middelburg in 1995 verhuisde van het Van de Perrehuis naar een nieuw gebouw is het Rijksarchief in Zeeland ervoor in de plaats gekomen.

zeeuws archief middelburg
Rechts is het Van de Perrehuis met daar achter de glazen nieuwbouw waarin het Zeeuws Archief is gevestigd.

Nieuwbouw en restauratie

Het stadspaleis was echter te klein om alle documentatie en verzamelingen van het archief op te slaan. Er werd daarom een nieuwe gedeelte bijgebouwd waarin de depots en de publieksruimtes zouden komen. Voor de drie depots werd een bouwput uitgegraven van 13 meter diep. De bovenbouw is in een moderne stijl gebouwd met veel glas, buizen en een schuin dak. In deze moderne publieksruimte is de studiezaal, een cafe en receptie. Tegelijkertijd werd het gebouw gerestaureerd waarbij zoveel als mogelijk weer in de originele staat werd gebracht. De kantoren van het archief zitten in het eigenlijke stadspaleis en de restauratie- en conserveringsafdeling werd gehuisvest in de Lussanetvleugel. In september 1999 was de verbouwing voltooid. In de depots is nu kastruimte met 25 kilometer aan archieven.

Collectie

Het Zeeuws Archief bewaart en beheert archieven en verzamelingen over de Zeeuwse geschiedenis. De uitgebreide collectie bestaat uit documenten, tekeningen, kaarten, prenten en foto’s. Mensen die bijvoorbeeld hen stamboom willen uitzoeken kunnen naar de studiezaal gaan die in de nieuwe vleugel zit. De kantoren zijn in het monumentale Van de Perrehuis. Het Zeeuws Archief is ontstaan uit een fusie in het jaar 2000 tussen het het Gemeentearchief Middelburg, het Gemeentearchief Veere en het Rijksarchief in Zeeland. Online kan er ook gezocht worden naar informatie.
openingstijden
Toegang tot het archief is gratis. Er is een eenmalige inschrijving; een vertoon van ID-kaart is verplicht. De openingstijden zijn van ma t/m vr + elke eerste zaterdag van de maand van 9.00 tot 17.00 uur. Naar de Markt of abdij is 5 minuten lopen.

rijksmonumenten Middelburg

Damplein (35)
Kinderdijk (32)
Herenstraat (29)
Vlasmarkt (28)
Wagenaarstraat en Hofplein(27)
Molenwater (18)
Spuistraat (10)
Verwerijstraat (6)
Abdij
Oude Stadhuis
Lange Jan
Kuiperspoort
Markt Middelburg
Graanbeurs
Stadsschuur en getijdenmolen
Loskade in Middelburg
Korendijk
St. Jorisdoelen
Oostkerk
Koepoort
Spijkerbrug
Kloveniersdoelen
VismarktGeef een reactie