Stadhuis Middelburg

By | 30 november 2015

stadhuis middelburg op de markt
In Mei 1940 werd de binnenstad van Middelburg gebombardeerd door de Nazi’s. Het oude stadhuis en de abdij toren werden daarbij zwaar beschadigd. Na de oorlog zijn beide gebouwen weer opgebouwd in de oude stijl van vroeger. De gemeente Middelburg verhuisde in 2004 van het oude stadhuis op de Markt naar nieuwbouw langs het Kanaal van Walcheren. Het huidige stadhuis heet ‘Stadskantoor‘ en is iets buiten het centrum gelegen aan het Kanaal van Walcheren.

entree stadhuis van middelburg
De entree via de voordeur

trouwzaal stadhuis middelburg
De trouwzaal

rondleidingen & trouwzaal
Er zijn dagelijks rondleidingen om 11.30 en 15.15 in het oude stadhuis (April t/m Oktober). Een rondleiding duurt ongeveer 40 minuten en kost €4.25. Kinderen tussen de 5-12 jaar betalen €3.75. Wat men te zien krijgt zijn o.a de voormalige bestuurskamers van de gemeenteraad en de kamer waar de burgemeester en wethouders zetelden. Ook komt men in de zaal waar echtparen trouwen. In de Burgerzaal kunnen tot 170 genodigden ontvangen worden. Het is ook mogelijk op het stadskantoor (huidige stadhuis) te trouwen maar daar is slechts plek voor groepen tot 10 personen.

middelburg stadhuis burgemeesterszaal raadszaal stadhuis

University College Roosevelt
De Roosevelt Academy is sinds 2004 in het oude stadhuis gehuisvest. De Roosevelt Academy valt onder de Universiteit van Utrecht die de school heeft opgericht. Er studeren ongeveer 600 studenten. Vierhonderd daarvan zijn Nederlandstalig. De lessen zijn geheel in het Engels.

Moderne kunst in de Vleeshal
De Vleeshal is gevestigd op de begane grond van het stadhuis. Het heeft een aparte ingang. De zaal laat doorlopend exposities zien van hedendaagse kunst. De entree voor de zaal kost ongeveer 4 euro.

Zonnewijzer
Op het dak van het stadhuis staat een zonnewijzer die uit 1729 dateert.

Stedentrip Middelburg

B & B in historisch Middelburg
Luxe hotels Zeeland
Strandhotels ZeelandGeef een reactie