Lange Jan Middelburg

Lange Jan is de kerktoren van Middelburg abdij

Abdij toren Lange Jan

De Lange Jan in Middelburg is een abdij toren van 90 meter hoog (207 treden). Het is een van de hoogste kerktorens in Nederland. De hoogste kerktoren is de Domtoren in Utrecht (112 meter) gevolgd door de Nieuwe Kerk in Delft (109 meter). Nadat men in de abdijtoren alle treden naar boven heeft gelopen komt men in een afgesloten vertrek met ramen. Rondom heeft men zo een mooi uitzicht over de stad en Walcheren. Bij helder weer is het zelfs mogelijk om andere Zeeuwse eilanden te zien.

Koorkerk & Nieuwe Kerk
Naast de Lange Jan liggen de Nieuwe Kerk en de Koorkerk. Meestal is de deur open en kan men gratis de kerken bezoeken. Via de Wandelkerk kan men naar de kloostergang, kloostertuin en het abdijplein lopen. Het Zeeuws Museum is op het abdijplein gevestigd.

Lange Jan abdijtoren in Middelburg Zeeland

openingstijden & bereikbaarheid
De Lange Jan is open voor publiek. De openingstijden zijn in het vakantieseizoen 7 dagen per week. Buiten het hoogseizoen (na 1 september) zijn de openingstijden niet dagelijks. Van 1 september t/m 8 november is de abdij toren open op woensdag t/m zaterdag en op de koopzondag. Een kaartje kost €4 (>5 jr). De auto parkeren kan naast de abdij op het Damplein. Vanaf het treinstation is het minder dan 1 km lopen naar de abdij.

centrum is vol met rijksmonumenten
Al sinds 1574 zetelt het Provinciaal Bestuur in het abdijcomplex. De abdij ligt in het oude centrum van Middelburg. De stad heeft 1158 rijksmonumenten en staat daarmee in de top 10 in Nederland. Rondom de abdij liggen diverse straten waar rustig gewandeld kan worden langs de historische panden. Dichtbij de toren is de Markt met daarop het oude stadhuis.

parkeerterrein op de Dam in Middelburg Zeeland
Het parkeerterrein op de Dam ligt vrijwel naast de abdij. Via een poort is het 100 meter lopen vanaf de Dam naar het abdijplein. Heeft u een elektrische auto? Er is een publieke laadpaal op het Damplein. Ook zijn er twee oplaadpalen voor elektrische fietsen.

Hotels Middelburg

Boutique Hotel The Roosevelt (936 reviews, 8.8, 100 meter van de de Lange Jan)
Hotel aan de Dam (1015 reviews, 8.9)
Bed & Breakfast Middelburg
Luxe hotels in Zeeland

Tags: Lange Jan, abdij, Middelburg, de Koepoort, winkelen Middelburg, kunst in Middelburg