Abdijkerken Middelburg

Middelburg Koorkerk Lange jan en Nieuwe Kerk

Kerken in de abdij

De abdij in Middelburg heeft twee abdijkerken: de Nieuwe Kerk (links op de foto) en de Koorkerk. De Wandelkerk verbindt beide kerken met elkaar. In het midden is de kerktoren Lange Jan die 90 meter hoog is en het een na hoogste gebouw is in Zeeland. De televisietoren in Goes is 137 meter.

Nieuwe Kerk

nieuwe kerk Middelburg Zeeland
De Nieuwe Kerk heeft een eigentijds en eenvoudig interieur met zijn blauwe stapelstoelen. Het orgel stamt uit de 17e eeuw. In de Tweede Wereldoorlog was de abdij voor een groot deel verwoest waarna alles herbouwd is. Vanaf 16 april tot 21 oktober is de Nieuwe Kerk doordeweeks geopend vanaf 10.30 uur. In de zomermaanden is de kerk ook ’s middags open in de weekenden. De Protestantse heeft een dienst iedere zondagmorgen om 10.00 uur.

Koorkerk

Koorkerk Middelburg Zeeland
De Koorkerk is een van de twee abdijkerken in Middelburg. De andere abdijkerk is de Nieuwe Kerk. In de Tweede Wereldoorlog waren beide kerken vrijwel geheel verwoest door brand maar beide zijn direct na de oorlog weer herbouwd. De preekstoel in de Koorkerk komt uit de Zuiderkerk in Amsterdam en stamt uit de 17e eeuw. Er staan twee orgels in de Koorkerk: een modern orgel uit 1969 en een historisch orgel waarop niet gespeeld kan worden. De geloofsgemeenschap in de Koorkerk bestaat uit vrijzinnigen en remonstranten. Predikant is Klaas Hendrikse die in 2007 voor veel ophef zorgde met zijn bestseller ‘Geloven in een God die niet bestaat’. Iedere zondagmorgen is er een dienst om 10.00 uur.

Wandelkerk

wandelkerk Middelburg abdij
De Wandelkerk is een balie waar kerkinformatie en info over de abdij verkregen kan worden. Er zijn tafels en stoelen waar men even kan zitten en een bekertje koffie of thee kan drinken met een kleine versnapering (tegen billijke prijzen). Aan de muur hangen foto’s over de kerk na de oorlog en er staan klokken op de vloer. Via een houten tussendeur kunnen bezoekers door de kloostergang naar de kloostertuin en het abdijplein lopen.

De Wandelkerk verbindt de Koorkerk met de Nieuwe Kerk. Het is een ruimte met een grove tegelvloer waarin verschillende graftegels liggen. Blikvanger is het grote grafmonument van de gebroeders Johan en Cornelis Evertsen die beide uit Zeeland kwamen en admiraal waren op de vloot. De Abdijtoren de Lange Jan is gedeeltelijk in de Wandelkerk: er zijn regelmatig kleine exposities met schilderijen. De (betaalde) toegang tot de trap in de Lange Jan is niet via de Wandelkerk maar via een aparte ingang buiten op straat.

Stedentrip Middelburg

Van der Valk Hotel (1398 reviews, 8.9)
Boutique Hotel The Roosevelt (936 reviews, 8.8)
Appartement De Soeten Inval (210 reviews, 8.6)
Luxe hotels Zeeland