Damplein Middelburg

By | 1 december 2015

Damplein Middelburg

Damplein Middelburg
Het Damplein is in het historisch centrum van Middelburg. Het plein bestaat grotendeels uit parkeerplaatsen en is omringd door historische panden. Een aantal bekende gebouwen op het plein zijn de Grote en de Kleine Christoffel, de Posthoorn en de Graanbeurs. In Dam (de straat achter het Damplein) en in de zijstraten (Spanjaardstraat, Molstraat) zijn tal van andere rijksmonumenten. Op nog geen 200 meter lopen is de befaamde Kuiperspoort. Naast het Damplein ligt de abdij van Middelburg. Het provinciehuis van Zeeland (waar de Gedeputeerde Staten zetelt) bevindt zich aan het Abdijplein.

Gistpoort

Gistpoort op damplein in Middelburg
De Gistpoort is een van de poortgebouwen die vroeger de abdij afsloten. De poort werd ook wel Blauwe Poort genoemd en stamt uit de 16e eeuw. Men kan via het Damplein onder de Gistpoort lopen. Achter de poort is een klein straatje met verschillende woonhuizen. Linksaf gaat men naar de entree van de abdijkerken en Lange Jan. Rechtsaf is het abdijplein met het Zeeuws Museum. Boven de poort staan 3 beelden; een van hen is Graaf Willem de Tweede, graaf van Holland en Zeeland.

Horeca & winkels
Op het Damplein zijn diverse horecazaken met terrasjes. De belangrijkste winkelstraat in Middelburg – de Lange Delft – begint op het Damplein. Vanaf daar is men binnen 5-10 minuten op de Markt.

Parkeren & laadpaal elektrische auto
Betaald parkeren in Middelburg is van maandag t/m zaterdag van 8.00 – 20.00 uur. Op zondag en feestdagen is het parkeren de hele dag gratis (ook in parkeergarages). Het tarief is maximaal €2,40 per uur. Op het Damplein mag men maximaal 4 uur parkeren.
Laadpaal op Damplein
Laadpaal Rotterdamsekaai (500 meter)
Laadpaal schouwburg (1000 meter)

graanbeurs
Een prominent gebouw op het Damplein is de Graanbeurs. Tegenwoordig heet het ‘Podio del Mondo per l’Arte’ en is het een podium voor moderne kunstenaars geworden. Diverse kunstenaars hebben voor Podio del Mondo vloertegels ontworpen met tekst en beeld. Er zijn 35 rijksmonumenten op het Damplein en op het aangrenzende Dam zijn 52 monumentale panden te bewonderen. Naast Dam ligt de Rotterdamsekaai.

Tags: Damplein, Dam, Middelburg, parkeren, monumenten, Lange Jan, abdij, de Koepoort, winkelen Middelburg, kunst in Middelburg

Hotels Middelburg

Hotel aan de Dam (1015 reviews, 8.9)
Boutique Hotel The Roosevelt (936 reviews, 8.8)
Bed & Breakfast Middelburg
Luxe hotels in Zeeland
Hotels aan zee in ZeelandGeef een reactie