Abdij Middelburg

plein van abdij Middelburg zeeland

Abdij Middelburg

Het gebouw dateert van de 12e eeuw toen monniken uit Antwerpen zich in Middelburg vestigden. Sinds 1574 hebben Provinciale Staten van Zeeland hun zetel in de abdij. Door een bombardement in 1940 was het complex grotendeels verwoest maar het is na de oorlog weer volledig gerestaureerd. De roodbruine deur in het midden van de foto geeft toegang tot de Kloostergang, kloostertuin, Nieuwe Kerk en Koorkerk. Via de poort links kunnen bezoekers lopen naar de parkeerplaats op het Damplein.

abdij met Zeeuws Museum

Abdijcomplex
De abdij bestaat uit verschillende gebouwen die thans dienst doen als kantoor voor Provinciale Staten en niet publiekelijk te bezoeken zijn. Er zijn twee kerken, het abdijplein in het midden, de abdijtoren, de Kloostergang en een kloostertuin. De toren, genaamd de Lange Jan, is 90 meter hoog en is de blikvanger van de abdij. Van ver buiten Middelburg kan men de Lange Jan al zien. De Lange Jan is toegankelijk voor publiek. Entree (vanaf 5 jaar) kost €4.

klooster tuin abdij Middelburg
De abdij Middelburg heeft een kleine kloostertuin met kruiden. De tuin is op een binnenplaats en staat vol met bijzondere kruiden. In het midden staat een gebeeldhouwde pomp uit 1771. Deze tuin was vroeger bekend als het Pandhof en hieromheen bouwden de Norbertijnen destijds een abdijcomplex dat o.a een klooster bevatte. Over de tuin is een net gespannen zodat vogels er niet doorheen kunnen. Houten bankjes staan aan de kant van de tuin. De kruidentuin is op twee manieren te bereiken. Via de deur op het abdijplein loopt men de Kloostergang in waarna men via een andere deur de kloostertuin in kan wandelen. Een tweede toegang is via een deur in de Wandelkerk. De kloostertuin is iedere dag open van 10.00-17.00.

Zeeuws Museum Middelburg
Op het abdijplein is ook het Zeeuws Museum gevestigd. De collectie omvat duizenden kunstschatten waaronder tapijten, porselein, schilderijen en klederdrachten. Topstukken zijn beroemde Zeeuwse wandtapijten uit de 16de eeuw. Het museum café en de museumwinkel (bij de hoofdingang) zijn vrij toegankelijk. In de winter is het museum open woensdags t/m zondags. Volwassenen betalen €8 entree, kinderen 13 tot 18 jaar €4.

Vakantie Zeeland

Appartementen Middelburg (toeristisch gebruik)
B&B Middelburg
Strandhotels Zeeland
Luxe hotel Zeeuwse kust
Design hotels Zeeland
Domburg hotels en appartementen
Zoutelande hotels