Koepoort Middelburg

By | 6 december 2015

Koepoort Middelburg stadspoort

Koepoort Middelburg

De Koepoort is een vrijstaande stadspoort uit 1735. Middelburg had in het verleden acht stadspoorten. Alleen de Koepoort is in zijn geheel bewaard gebleven. De stadspoorten maakten deel uit van de Middelburgse vestingwerken. Ontwerper was de Italiaanse ingenieur in Spaanse dienst Donato de Boni de Pellezuoli. Hij ontwierp ook vestingwerken in Utrecht, Antwerpen, Fort Rammekens in Ritthem (gemeente Vlissingen) en het Keizersbolwerk aan de Vlissingse boulevard.

locatie
De Koepoort staat naast de Stadsschouwburg van Middelburg. De poort is makkelijk te bezoeken tijdens een wandeling door historisch Middelburg. Het is ongeveer 700 meter lopen naar het parkeerterrein op Damplein (naast de abdij).

Miniatuur Walcheren & theater

Tegenover de schouwburg is een parkje. Hier was vroeger Miniatuur Walcheren gevestigd dat schaalmodellen had van bekende gebouwen in Zeeland. Het was een grote attractie in Middelburg. In 2009 verhuisde Miniatuur Walcheren naar het ZEP amusementspark aan de rand van Middelburg. Daar ging het verder als Mini Mundi. De schaalmodellen stonden niet langer centraal maar er kwam ook een klein attractiepark bij en een grote binnenspeeltuin. Het bedrijf hoopte zo meer bezoekers te krijgen. De gemeente Middelburg stimuleerde de verhuizing door 2 miljoen euro bij te dragen aan de verhuiskosten. De gemeente wilde graag de grond gebruiken voor de bouw van een nieuw theater of woningbouw. De bouw van een nieuw theater aan de Korte Noordstraat is uitgedraaid op een enorme mislukking (verzakte huizen, bouwplaats jaren lang leeg) Ook de plannen voor de bouw van een nieuw theater in het park haalde het niet. Er is nu besloten om de bestaande schouwburg naast de Koepoort grondig te renoveren.

Koepoort appartement

Een tijdje geleden is het monumentale pand verbouwd tot appartement De Koepoort. Het is 40 m2 groot en kan 2 personen huisvesten. Er is een slaapkamer, badkamer, keuken, eethoek en een patio.
De Koepoort is een stadspoort in Middelburg bij de schouwburg

Koepoortstraat B&B

De Koepoortstraat start op de kruising van Spanjaardstraat, Singelstraat en Molstraat. De straat eindigt bij het het Molenwater. Het is 2 minuten lopen naar de Koepoort. De straat is onderdeel van het historische centrum van Middelburg en heeft 18 rijksmonumenten. In de Koepoortstraat is B&B ’t Poorthuys Het is een kleine bed en breakfast die voortreffelijke reviews heeft.

rijksmonumenten Middelburg

Oude StadhuisLange JanKuiperspoortMarkt Graanbeurs
Stadsschuur en getijdenmolenLoskade in MiddelburgKorendijkSt. JorisdoelenKoepoortSpijkerbrugZeeuws ArchiefKloveniersdoelenVismarkt

Geef een reactie