Stadsschouwburg Middelburg

By | 7 december 2015

schouwburg middelburg

Stadsschouwburg

De stadsschouwburg in Middelburg heeft 589 stoelen en is gelegen aan het Molenwater. Er zijn iedere week verscheidene programma’s. Er zijn o.a ballet voorstellingen, toneelstukken en muziek optredens.

nieuwbouw mislukte

Eigenlijk had er al een nieuwe schouwburg moeten staan op de hoek Zuidsingel/Korte Noordstraat. In 2005 echter bleken er grote problemen te zijn met de damwand van de bouwput. Grondwater liep weg waardoor naburige huizen verzakten. De bouw werd stil gelegd en de bouwput met water gevuld. Sinds die tijd is er niets meer gebeurd. In 2012 was er een ruime meerderheid in de Middelburgse gemeenteraad om een nieuwe schouwburg te bouwen op de groene ruimte tegenover de schouwburg (het zgn Molenwaterpark). Het Molenwaterpark is ontstaan toen het bekende Miniatuur Walcheren naar ZEP verhuisde. Veel omwoners willen het park nu behouden en zien de schouwburg ook liever verhuizen naar het ZEP.

Molenwaterpark in Middelburg
Molenwaterpark in Middelburg (tegenover schouwburg Middelburg). Op de achtergrond is de abdij toren Lange Jan te zien.

renovatie

De gemeenteraad wilde doorzetten en streefde naar het realiseren van een Molenwaterpark met daarin een theater, groen en een parkeervoorziening. Het ontwerp bevatte twee theaterzalen, een kleine zaal een een grote zaal met 750 zitplaatsen, een toneeltoren van 26 meter hoogte en een orkestbak. Inmiddels is duidelijk geworden dat de plannen voor nieuwbouw in het Stadsmolenpark het niet hebben gehaald. Vereniging Stadspark Molenwater wil het park opnieuw inrichten. De huidige schouwburg aan het Molenwater zal grondig worden gerenoveerd.
Koepoort

Naast de schouwburg Middelburg staat een markant monument: de Koepoort. In deze voormalig stadspoort woont thans een kunstenaar.

Tags: schouwburg Middelburg, Molenwaterpark, Koepoort, Lange Noordstraat , Markt Middelburg


Geef een reactie