Kloveniersdoelen

By | 2 december 2015

Kloveniersdoelen

De Kloveniersdoelen

Het markant gebouw is gebouwd in de Vlaamse Renaissance-stijl en dateert uit 1607. Kloveniers waren destijds schutters met buskruit; doelen betekent oefenruimte. Voor een lange periode heeft de Kloveniersdoelen gediend als militair hospitaal. Na 1960 werd het gerestaureerd en verhuurd aan de Muziekbibliotheek, het Zeeuws Kunstenaars Centrum en Nieuwe Muziek Zeeland.

Cinema Middelburg

Sinds juni 2013 is de bioscoop van Middelburg verhuisd naar de Kloveniersdoelen. Cinema Middelburg zat voorheen in het Schuttershoftheater bij de Vlasmarkt. Het was een sfeervolle authentieke zaal. De huidige filmzaal lijkt veel op de bioscoop aan het Schuttershof. Het is gebouwd in een oude stijl en heeft dezelfde grootte. De bioscoop in Middelburg richt zich vooral op ‘kwaliteitsfilms’ en niet zozeer op de commerciele films en kaskrakers. Films in het populaire genre zijn te zien in de bioscoop in Vlissingen.

cafe-restaurant in cinema
een drankje doen in het cafe van de bioscoop

Bezoekers van de Kloveniersdoelen kunnen voor of na de film gezellig zitten in het moderne grand-cafe naast de filmzaal. Er is ook een leuk terras in de grote tuin. Het is tevens mogelijk om een zaal te huren. De Kloveniersdoelen heeft verschillende zalen. Er is een filmzaal met 95 stoelen, een cafezaal achter de bar (optredens, voorstellingen) en de tuinkamer in het souterrain die prima geschikt is voor grotere groepen zoals bruiloften.





locatie & openingstijden
De openingstijden van dinsdag tot en met zaterdag zijn van 11.00 – 24.00 uur. Op maandag is het gebouw dicht. Op zondag zijn de tijden 14.00 – 18.00 uur; de keuken is op zondag gesloten. Er kan op die dag wel drankjes gedronken worden. Het historische pand staat in de straat ‘Achter de Houttuinen’. Achter het gebouw is de parkeerplaats ‘Het Hof Van Tange‘; ervoor is winkelstraat de Lange Viele die naar de Markt loopt. Aan de gracht (50 meter verder) is de opstapplaats van Rondvaart Middelburg.



Geef een antwoord