Korendijk Middelburg

By | 3 december 2015

Korendijk in Middelburg

Korendijk Middelburg

De Korendijk is een historische straat langs de gracht dichtbij het centrum van Middelburg. Negentien huizen in de straat zijn geregistreerd als rijksmonumenten. De straat ligt tussen de Kinderdijk en de Kousteensedijk. Daar waar de Bellinkbrug over de gracht gaat is de overgang tussen de Korendijk en de Kinderdijk. Een opvallende poort is bij de ingang van de Nieuwepoortstraat.

omgeving
Het trein- en busstation ligt aan de overkant van het kanaal op 300 meter van de Korendijk. De Zeeuwse Bibliotheek bevindt zich in het verlengde van de straat aan de Kousteensedijk op 50 meter afstand. Naar de jachthaven is 200 meter (via het Dokhavenpad tussen de huizen door). Naar het centrum van Middelburg is 5-10 minuten lopen.

rijksmonumenten
Panden die als rijksmonument vermeld staan zijn Korendijk nummer 2, 4, 6, 8, 10, 14, 18, 22, 28, 30, 32, 34, 36, 40, 44, 46, 54, 56 en 58. Erkende rijksmonumenten staan ingeschreven in het Monumentenregister. Bijna alle rijksbeschermde monumenten zijn in het bezit van particulieren. Na inschrijving heeft het een beschermde status. In het Kadaster moet ook een vermelding staan zodat de koper weet dat de woning een erfgoed status heeft. Verbouwingen aan het pand mogen dan niet zomaar uitgevoerd worden. Er zijn ook monumenten die door gemeenten en provincies worden beschermd. Deze staan niet in het Monumentenregister.

Korendijk
De Korendijk is links. Er tegenover zijn de Bierkaai, Londense kaai en Houtkaai
rijksmonumenten Middelburg

KuiperspoortDampleinHerenstraatVlasmarktOude StadhuisLange JanGraanbeursStadsschuur en getijdenmolenLoskade in MiddelburgSt. JorisdoelenOostkerkKoepoortSpijkerbrugKloveniersdoelenVismarktZoutelande hotelsDomburg hotels

Geef een reactie