Oostkerk Middelburg

By | 1 december 2015

oostkerk middelburg straatgezicht
De Oostkerk is een protestantse koepelkerk in de oude binnenstad van Middelburg. De kerk is in barok stijl gebouwd en heeft een opvallend uiterlijk door zijn acht hoeken en koepel. De bouw werd gestart in 1648; in 1667 was de kerk voltooid.

Oostkerk in Middelburg Zeeland

reddingsplan gemaakt voor de kerk
De Oostkerk valt onder de De Protestantse Gemeente Middelburg (PGM). Door het afnemende aantal kerkleden en de hoge onderhoudskosten werd in 2015 besloten dat de Oostkerk gesloten werd. Omdat de monumentale kerk in de landelijke lijst van 100 topmonumenten stond moest er wel een reddingsplan komen. De financiering was een heikel punt. De gemeente Middelburg, de provincie Zeeland, de kerkelijke gemeente en de SMB betaalden ieder een half miljoen euro. De kerk is nu overgedragen aan de Stichting Monumenten Bezit (SMB). Inkomsten van de Oostkerk komen nu vooral uit optredens en exposities zoals de World Press Photo expositie.

oostkerk middelburg optreden koor

Kerken in Middelburg

De Nieuwe Kerk, Koorkerk en de Wandelkerk zijn drie kerken die in de abdij zijn gevestigd. Dit is een klein overzicht met kerken in Middelburg.Geef een reactie