Oostkerk Middelburg

By | 1 december 2015
De kerk is erg opvallend

Oostkerk Middelburg

De Oostkerk is een protestantse koepelkerk in de oude binnenstad van Middelburg. De kerk is in barok stijl gebouwd en heeft een opvallend uiterlijk door zijn acht hoeken en koepel. De bouw werd gestart in 1648; in 1667 was de kerk voltooid.

kerk wordt gesloten
De Oostkerk valt onder de De Protestantse Gemeente Middelburg (PGM). De kerk organiseert tal van activiteiten zoals: cantorij repetitie, gespreksgroep, bijbel luistergroep, gebedsgroep en filmhuis. Op zondagochtend is er dienst. Ook zijn er ieder jaar optredens van zangkoren tijdens de jaarlijkse Korendag. Echter door het afnemende aantal kerkleden en de hoge onderhoudskosten is besloten dat de Oostkerk per 1 juli 2015 gesloten zal worden.
de protestantse oostkerk

reddingsplan gemaakt voor de kerk
De Vereniging Hendrick de Keyse die monumenten beheert en exploiteert heeft nu een reddingsplan gemaakt voor behoud van de kerk. Ze zoeken sponsors om een fonds van 2.5 miljoen euro op te zetten. De Oostkerk brengt zelf al een half miljoen euro mee. Uit het rendement van het fonds zouden de onderhoudskosten betaald moeten worden en de restauratiekosten. De Vereniging Hendrick de Keyser heeft 4100 leden. De contributie is €30 per jaar. De vereniging koopt architectonische erfgoed op en restaureert de panden. De collectie omvat thans meer dan 400 panden en complexen en varieert van villa;’s, boerderijen, buitenplaatsen, raadshuizen, hofjes tot aan vissershuisjes. De Oostkerk stond er (nog) niet bij.

interieur oostkerk-middelburg

korendag middelburg
Kerken in Middelburg

De Nieuwe Kerk, Koorkerk en de Wandelkerk zijn drie kerken die in de abdij zijn gevestigd. Dit is een klein overzicht met kerken in Middelburg.

Geef een reactie