Stadsschuur Middelburg

By | 5 december 2015

Stadsschuur Middelburg

Stadsschuur Middelburg

De Stadsschuur is een monumentaal pand in het centrum van Middelburg. Het gebouw is aan het einde van de 16e eeuw gebouwd en heeft honderd jaar geleden een grote reconstructie ondergaan. Het is nadien in handen geweest van de Gemeentewerken die het gebouw gebruikte als opslag- en werkplaats. In 2002 heeft een architectenbureau het pand tien jaar gehuurd. Thans wordt de Stadsschuur gebruikt als atelier door een kunstenares die het pand in 2015 kocht.

zonnewijzer stadsschuur middelburg
Een bijzonder element aan het gebouw is de houten zonnewijzer uit de 17e eeuw.

getjdenmolen stadsschuur in middelburg centrum

Getijdenmolen & schutsluis

Achter de Stadsschuur (aan de gracht) is de voormalig getijdenmolen en schutsluis. Deze oude watermolen dateert uit 1551. De getijdenmolen werd aangedreven door het verschil in eb en vloed in de haven. De molen werd uit gebruik genomen in 1885 omdat de haven verzand was. Nadien waren er verschillende instanties in het pand gehuisvest. Op het moment zit er een huisartsenpraktijk in. De blauwe boog geeft aan waar vroeger het rad was.

schut-en-keersluis middelburg
De voormalig watermolen waar het waterrad aanhing. Ernaast de schut- en keersluis sluis die toegang gaf tot de haven. Het moderne gebouw aan de rechterkant is de rechtbank.

locatie
Het is 5-7 minuten lopen naar de Markt in Middelburg. Het is twee minuten lopen naar de parkeergarages aan de Kousteensedijk of aan de Lange Geere. Via een klein wandelbruggetje kan overgestoken worden naar de overkant van de gracht. Men staat dan aan de achterkant van de Rechtbank. Driehonderd meter verder lopen via het wandelpad langs de gracht en men is bij de Zeeuwse Bibliotheek of het restaurant van Blof.
Stedentrip Middelburg

Appartement Middelburg vakantie
Bed Breakfast Middelburg
Moderne kunst Middelburg – Vleeshal
Strandhotels Zeeland

Geef een reactie