Zeeuwse Bibliotheek

By | 4 december 2015

[one_half]Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg[/one_half]
[one_half_last]

Zeeuwse Bibliotheek, Middelburg

De Zeeuwse Bibliotheek is een combinatie van de openbare bibliotheek Middelburg, de provinciale bibliotheekcentrale en de wetenschappelijke bibliotheek voor Zeeland. De bibliotheek werd in 1985 geopend en is de grootste culturele instelling in Zeeland. [/one_half_last]

begane grond
Op de begane grond is de centrale receptie. Het innemen en uitleen van de boeken is beneden en is geautomatiseerd met computers. Beneden is ook de cd-collectie, romans, jeugdboeken, de krantenhoek met uitzicht over de gracht en het leescafe.

eerste verdieping
Op de eerste verdieping staan de computers. Leden van de Zeeuwse Bibliotheken kunnen 2 uur per dag gratis van internet gebruik maken. Een losse internetkaart kost €2,50 en deze is onbeperkt geldig. Verder staan hier boeken van diverse categorien. Ook is er een leescafe met zitjes aan de straatzijde waar broodjes, soep, koffie en thee gekocht kunnen worden. Op de leestafels liggen kranten en magazines.
Toeristenkaart, Minikaart & abonnement
Toeristen konden vroeger een toeristenkaart kopen maar die kaart is kennelijk verdwenen. De Minipas is een goedkoop alternatief voor de toeristenkaart. De Minipas kost ook 14.50 euro en je mag hiermee maximaal 20 titels lenen per jaar. Met de Minipas Plus (21.50 eeuro) mogen ook 6 e-books geleend worden. Het duurst is de Sterkaart waarbij je onbeperkt boeken mag meenemen. Het gewone abonnement kost 44.50 euro. Per keer mag je dan 15 titels meenemen. Senioren van 65 jaar en ouder en volwassenen van 18-20 krijgen 10 euro korting. Jongeren tot 18 jaar hebben een gratis lidmaatschap.

SCOOP
Het Zeeuws instituut voor sociale & culturele ontwikkeling (SCOOP) is sinds 1 oktober 2015 gefuseerd met de Zeeuwse Bibliotheek. Scoop kwam de afgelopen jaren negatief in het nieuws. Doordat de instelling moest bezuinigen verhuisde het in eerste instantie naar de tweede verdieping van de bibliotheek. Nu de verhuizing niet genoeg opleverde werd er besloten om te fuseren. Dertig medewerkers moesten vertrekken. Ze krijgen tot hun AOW-leeftijd 45% van hun salaris uitbetaald. Vier andere medewerkers ontvingen een vertrekpremie van 242.000 tot bijna 307.000 euro! Geen wonder dat de financiele reserves van de bibliotheek nu uitgeput zijn.

locatie
De Zeeuwse Bibliotheek is gevestigd aan de Kousteensedijk in Middelburg centrum. Vele bezienswaardigheden zijn dichtbij. Het is 10 minuten lopen naar de Markt en 5 minuten naar het treinstation. Parkeren kan onder de bibliotheek of in de parkeergarage aan de Kousteensedijk (250 meter). Tegenover de bibliotheek is de Turfkaai gelegen. Via een wandelpad vanaf de getijdenmolen kan men een flink eind langs de rustige zijde van de gracht lopen richting jachthaven.

Tags: Zeeuwse bibliotheek, Middelburg, toeristenkaart, Minipas, boeken lenen, e-books, internet
bibliotheek Vlissingen, Zeeuws Archief, bibliotheek Oost-Souburg


Geef een reactie