Fort Rammekens

fort rammekens ritthem vlissingen

Fort Rammekens in Ritthem

Fort Rammekens in Ritthem is gebouwd in 1547 en was een belangrijk fort aan zee. Het ligt aan de Westerschelde nabij Vlissingen en controleerde het scheepsverkeer naar de havens Antwerpen en Middelburg. Tegenwoordig is het fort een toeristische attractie die in het weekend open is (april-oktober).

Voorzijde van Fort Rammekens
De voorzijde van het fort dat naar de Westerschelde is gericht. Op de bovenkant staan een paar kanonnen opgesteld.

begroeiing van fort rammekens ritthem
De muren zijn sterk begroeid. Een aantal jaar geleden is het fort gerestaureerd.

de binnenplaats van Fort Rammekens
Fort Rammekens is open voor publiek van 12 april tot en met 26 oktober. Openingstijden zijn op zaterdag en zondag van 12.00 uur – 17.00 uur. Entree voor volwassenen is 4 euro. Kinderen van 4-12 jaar betalen 2 euro. Er zijn een paar bankjes en tafels op de binnenplaats en een gelegenheid om koffie, ijs en snacks te kopen. Er kan niet gepind worden bij het fort. Je moet dus cash geld meenemen.

trap in het fort
Via een trap kan men op de bovenkant van het fort komen en over de Westerschelde kijken.

Fort Rammekens bovenzijde

binnen in het fort
Men kan ook een aantal ruimtes in het fort zelf bezoeken. Er is informatie over de geschiedenis van het fort te vinden en soms zijn er ook tijdelijke exposities van kunstenaars.

locatie
fort rammekens ligt achter de zeedijk
Fort Rammekens ligt achter de zeedijk aan de Westerschelde en grenst aan natuurgebied Rammekenshoek (Ritthemse Bos). Een bezoek aan het fort is goed te combineren met een wandeling door het bos en het strand. Naar het dorpje Ritthem is zo’n 3 km. Afstand tot de binnenstad van Vlissingen is ongeveer 8 km. Parkeren kan op de dijk of op een kleine parkeerplaats op 200 meter van het fort. Het fort is goed bereikbaar op de fiets. Een populaire fietsroute loopt via de zeedijk langs het fort. Dichtbij de toegangsweg ligt een bijzondere bunker type 700 uit de Tweede Wereld Oorlog. Op de achtergrond van de foto liggen de havens van Vlissingen-Oost met o.a scheepswerf Damen Ship repair, containerhaven en de kerncentrale in Borsele.

Ritthem Zeeland

Bunker 502 in Louwerse Wegeling Ritthem
Anti-tankmuur Ritthem
Windmolens Vlissingen Ritthem