Anti-tankmuur Ritthem

By | 22 december 2015


De betonnen anti-tankmuur is 1500 meter lang en werd gebouwd in 1944 tegen een dijk. De muur is onderdeel van Landfront Vlissingen. De Duitsers bouwden in de Tweede Wereldoorlog een paar honderd bunkers op Walcheren en een tankgracht van 11 km bij Vlissingen om de geallieerden af te slaan.

anti-tankmuur Vlissingen Ritthem met tobruk
Er zijn enkele tobruks in de anti-tankmuur. Deze zijn veelal met grond gevuld.

anti-tank muur in ritthem vlissingen

Wandelen & ligging
anti-tankmuur in ritthem vlissingen
Een goed startpunt voor een wandeling is de kleine parkeerplaats bij het historische Fort Rammekens. Vlakbij de ingang van Fort Rammekens is tevens een stalling voor fietsen. Op de foto is de openbare weg te zien met rechts de dijk en de anti-tankmuur. De dijk is particulier terrein maar vrij toegankelijk om te wandelen. Na 200 meter komt het pad uit bij de Ritthemsestraat (N662). Steek de weg over en vervolg het wandelpaadje verder over de dijk. Honden zijn niet toegestaan want er lopen soms ook schapen. Ongeveer 50 meter van de parkeerplaats bij Fort Rammekens is een trap naar beneden die naar de bijzondere bunker 700 voert. Van de bijzondere bunker naar de dijk met de anti-tankmuur is 50 meter.

Naburige bunkers & bezienswaardigheden

Het Inundatiemonument staat op het strand van Ritthem. Vanaf de zeedijk gaat een breed geasfalteerd fietspad langs het strand van Ritthem en de Westerschelde richting Vlissingen. Het pad is afgesloten met slagbomen voor auto’s. Wandelaars kunnen ook over het strand lopen waar nog oude caissons liggen die gebruikt werden om de dijk te dichten. In Ritthem centrum zijn twee personeelsbunkers; in de onverharde Louwerse Wegeling) en een iets verderop in de Rammekensweg. Beide bunkers staan op prive-terrein.

Atlantikwall Walcheren

bunker Oranjemolen (zeedijk Vlissingen)
bunkers Koudekerke (Stp. Von Kleist)
bunkers Koudekerke (Stützpunkt Kolberg)
Kasteel Ter Hooge (Middelburg)
bunkers Toorenvliedt(Middelburg)
Bunkerpad Vlissingen-Middelburg
Batterij Vrijburg (Batterie Nord, West-Souburg)
– bunker 680 (Groot Abeele)
Bunkers Ritthem (beide bij centrum)
Inundatiemonument




Geef een reactie