Ritthem strand


Het strand van Ritthem is vooral populair bij hondenbezitters en mensen die een wandeling willen maken door het Ritthemse Bos. Via het bos kan men naar het strand wandelen en naar Fort Rammekens. Als het eb is heeft men een zee van ruimte.

ritthem strand caissons
Twee caissons van de Tweede Wereldoorlog zijn karakteristiek voor het Rittemse strand. In oktober 1944 werden op verschillende plaatsen op Walcheren de dijken gebombardeerd om Walcheren onder water te zetten. De Duitse soldaten hadden honderden bunkers met kanonnen op Walcheren. Door het gebied onder water te zetten hoopte men deze uit te schakelen voordat de Geallieerde landing begon. Op 3 oktober 1944 werd de dijk van Westkapelle gebombardeerd en op 7 oktober 1944 de dijk bij Ritthem. De landing bij Vlissingen was bij de Oranjemolen. Het gat in de zeedijk bij Ritthem was 300 meter groot en kon pas in 1946 gedicht worden. Dit deed men o.a met drijvende betonnen caissons. Eigenlijk lagen er 3 caissons op het strand maar twee mannen hebben in 2011 een caisson opgeblazen met een paar emmers explosief.


Om de inundatie (onderwaterzetting) van Walcheren te herdenken zijn er 4 inundatiemonumenten gemaakt. Een ervan staat op het strand van Ritthem. Het is een zuil van 6 meter hoog die door beeldhouwer Roothaan is gemaakt.

Honden

De stranden van Vlissingen zijn van 1 mei t/m 16 september verboden voor honden. Bij Westduin en Zwanenburg mogen honden overdag wel op het strand als ze aangelijnd zijn. Op de website van de gemeente Vlissingen staat niets over het strand van Ritthem. Wellicht dat dit geen toeristisch strand is en hier voornamelijk mensen komen die in de buurt wonen. In de praktijk laten mensen hier het hele jaar door hun hond vrij los lopen.

Naakt lopen Ritthem

Er is oogluikend toegelaten naaktlopen op het strandgedeelte voor de struiken. Het naaktstrandje in Ritthem is redelijk beschut. Omdat het strand van Ritthem niet toeristisch is zijn er altijd weinig mensen. Op 1,5 km is de camping van Naturistenvereniging Zeelandia. Officiële naaktstranden zijn het naaktstrand van Domburg en naaktstrand Oranjezon Vrouwenpolder. De officiële naaktstranden liggen naast gewone stranden niet ver van strandpaviljoens (alleen met kleding toegang). Het (naakt)strand van Oranjezon is vrij afgelegen, het pad er naar toe is zeker een kwartier lopen.

Bereikbaarheid

Er zijn 3 kleine parkeerterreinen in de buurt van het strand. Het meest dichtbij is het terrein aan de Barentsweg 2 dat achter de zeedijk ligt dichtbij een minicamping met terras. Een tweede parkeerterrein ligt aan de andere zijde van het strand dichtbij Fort Rammekens. Het derde parkeerterrein ligt aan de Rammekensweg en is ideaal als men via het bos naar het strand wilt wandelen. Deze wandeling is ongeveer 1 km en komt uit midden op het Ritthemse strand. Veel mensen komen ook met de fiets. Er is een fietspad langs de Westerschelde dat van Vlissingen naar het strand van Ritthem en Fort Rammekens gaat.

Zeeland bunkers

Bunker in het dorp Ritthem
Bunker bij Fort Rammekens, Ritthem
Bunkerpad Vlissingen – Middelburg