Westkapelle

westkapelle, de dijk met vuurtoren
Westkapelle is een dorp in de provincie Zeeland. Het ligt aan de kust van Walcheren en heeft ongeveer 2600 inwoners. De afstand tot Middelburg en Vlissingen is 16 km. In de dorpskern zijn verschillende B&B’s, appartementen, pensions en een boutique hotel. De Markt ligt aan de Zuidstraat en hier zijn diverse horecagelegenheden en winkels. Het toerisme in Westkapelle is kleinschaliger dan in Domburg en Zoutelande.

tank op dijk van westkapelle
In oktober 1944 werd de dijken in Westkapelle, Ritthem, Vlissingen en Veere gebombardeerd door de Engelse luchtmacht. Het doel was om Walcheren onder water te zetten en zo de Duitse soldaten te verdrijven uit de honderden stellingen en bunkers. Het merendeel van de bunkers werd na de oorlog gesloopt. Enkele tientallen bunkers zijn bewaard gebleven. De Geallieerden kwamen na de bombardementen aan land in Vlissingen (Uncle Beach), Westkapelle, Baarland en Hoedekenskerke. De oude Sherman tank die op de zeedijk staat had destijds een mijnenveger. Het herdenkingsmonument in Westkapelle omvat naamborden van de omgekomen soldaten en een trap (Liberty Bridge) naar het Polderhuismuseum onderaan de dijk. Het Landingsmonument ligt bij het reddingsstation.

strand van westkapelle
Het strand van Westkapelle bevindt zich ten zuiden van het dorp, richting Vlissingen. Op het strand bij het dorp staan strandcabines en een strandpaviljoen. De smalle toren op de achtergrond is de radar van De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Het strand achter het reddingsstation loopt kilometers door naar Zoutelande. Twee 4-sterren hotels in de buurt van Westkapelle staan bij dit strandgedeelte dat 2 km van het dorp ligt. Ook de strandwachtenpost van Westkapelle is hier gevestigd evenals Beachclub Zuiderduin.

verharde zeedijk
Het gedeelte van de kust achter de zeedijk naar Domburg toe is voor een groot stuk verhard gesteente. Het is hier mogelijk de auto/kampeerwagen langs de vloedlijn te parkeren. Als het mooi weer is dan staat het vol met campers. Bij Camping Noordduin (2 km van Domburg) begint het zandstrand weer.

Westkapelle hotels & vakantiepark

Fletcher Zuiderduin Beachhotel met zwembad
Een vrij nieuw 4-sterren hotel in Westkapelle is Kaap West (2481 reviews, 8.5) dat op 500 meter van het strand ligt en 2 km van het centrum. Kaap West heeft familiekamers met 2-3 slaapkamers en suites met een sauna. Het Fletcher Zuiderduin Beach Hotel (1928 reviews, 7.7) is een 4-sterren hotel op 3 km van Westkapelle. Faciliteiten van Zuiderduin zijn een buitenzwembad, strandclub, sauna, tennisbaan en internet. Boutique Hotel Charley’s (1174 reviews, 9.0) is een modern drie sterren hotel met 16 kamers in het centrum van het dorp. Vakantiepark de Boomgaard (274 reviews, 8.4) verhuurt chalets met 2/3 slaapkamers die geschikt zijn voor 6 personen.

Onderstaande hotels, B&B, vakantiehuisjes en appartementen liggen bijna allemaal in het centrum van Westkapelle. Naar het strand is vaak 200-500 meter.
Hotel Pieter de Coninck (218 reviews, 7.0, twee-sterren hotel)
B&B de Noorman Westkapelle (163 reviews, 8.3)
Appartementen PuraVida (145 reviews, 8.9)
B&B Binisa (142 reviews, 9.5)
VIKINGHUIS met 2 slaapkamers (98 reviews, 9.1)
– Appartement 2 slaapkamers Aan’t Strand – Adults only (89 reviews, 8.9)
Studio aan Zee (88 reviews, 8.9)
Appartementen Zuiderstrand met 1-3 slaapkamers (76 reviews, 8.2, 2km van centrum)
Appartement 2 slaapkamers Zon zee en strand (74 reviews, 9.0)
Studio Torenzicht 1 slaapkamer (73 reviews, 8.8)
Vakantiehuis met 1 slaapkamer ZuidoostWestkapelle (66 reviews, 9.2)
Studio B&B Zeeuws licht (56 reviews, 9.7, rand centrum)
Holiday Home D arke Westkapelle 2 slaapkamers (32 reviews, 9.1)
– Vakantiehuis met 2 slaapkamers D’n Wasschappelsen Engel (27 reviews, 9.1)
Vakantiehuis met 2 slaapkamers Siesta (16 reviews, 9.4)
Vakantiehuis met 1 slaapkamer Zon en Zee (10 reviews, 9.4)

Westkapelle

cafe’s, bars en disco
Cafe-Restaurant Kasteel van Batavia heeft regelmatig party’s/muziek. Meer cafe’s zijn in Domburg te vinden (7km van Westkapelle). De lijndienst bus doet er 12 minuten over van Markt naar Domburg Singel (waar de bekendste cafe’s van Domburg zijn gevestigd; Beach Club, Tramzicht). De grootste disco van Zeeland (De Hooizolder) lag dichtbij Westkapelle maar werd eind 2019 gesloopt.

Fietsen
Westkapelle is verbonden met een fietsnetwerk dat rond Walcheren loopt. Men kan onder (of soms over) de duinen en dijken fietsen naar naburige dorpen en steden.

westkapelse kreek
Net onder het dorp ligt de Westkapelse Kreek. Dit is een natuurgebied met bos, wandelpaden en een zoutwater meer. Het is ontstaan in 1944 nadat de dijk was gebombardeerd.

KNRM Westkapelle
De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is een zelfstandige ongesubsidieerde instelling. Ze verlenen hulp en bijstand aan hen die voor de Nederlandse kust in gevaar verkeren. De KNMR heeft 42 reddingsstations in Nederland. In Zeeland o.a in Westkapelle, Veere en Breskens. Reddingboot Uly heeft een lengte van 11 meter en kan voor maximaal 50 mensen plaats bieden. Het reddingsstation is gelegen aan de rand van het dorp voor de Westkapelse Kreek.

Vakantie in Zeeland

Strandhotels Zeeland
Luxe hotels Zeeland
Hotels boulevard Vlissingen
Duinhotel Tien Torens in Zoutelande (in de duinen met helm op het dak)
Hotel Kaap West in Westkapelle (suites met sauna, familiekamers met 2-3 slaapkamers)