Westkapelle

westkapelle, de dijk met vuurtoren
Westkapelle is een dorp in de provincie Zeeland. Het ligt aan de kust van Walcheren en heeft ongeveer 2600 inwoners. De afstand tot Middelburg en Vlissingen is 16 km. In de dorpskern zijn verschillende B&B’s, appartementen, pensions en een boutique hotel. De Markt ligt aan de Zuidstraat en hier zijn diverse horecagelegenheden en winkels. Het toerisme in Westkapelle is kleinschaliger dan in Domburg en Zoutelande. Veel gasten in Westkapelle verblijven op een van de campings buiten het dorp.

tank op dijk van westkapelle
In oktober 1944 werd de dijken in Westkapelle, Ritthem, Vlissingen en Veere gebombardeerd door de Engelse luchtmacht. Het doel was om Walcheren onder water te zetten en zo de Duitse soldaten te verdrijven uit de honderden stellingen en bunkers. Het merendeel van de bunkers werd na de oorlog gesloopt. Enkele tientallen bunkers zijn bewaard gebleven. De Geallieerden kwamen na de bombardementen aan land in Vlissingen (Uncle Beach), Westkapelle, Baarland en Hoedekenskerke. De oude Sherman tank die op de zeedijk staat had destijds een mijnenveger. Het herdenkingsmonument in Westkapelle omvat naamborden van de omgekomen soldaten en een trap (liberty bridge) naar het Polderhuismuseum onderaan de dijk. Het Landingsmonument ligt bij het reddingsstation.

strand van westkapelle
Het strand van Westkapelle bevindt zich ten zuiden van het dorp, richting Vlissingen. Op het strand bij het dorp staan strandcabines en een strandpaviljoen. De smalle toren op de achtergrond is de radar van De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Het strand achter het reddingsstation loopt kilometers door naar Zoutelande. Twee 4-sterren hotels in de buurt van Westkapelle staan bij dit strandgedeelte dat 2 km van het dorp ligt. Ook de strandwachtenpost van Westkapelle is hier gevestigd.

verharde zeedijk
Het gedeelte van de kust achter de zeedijk naar Domburg toe is voor een groot stuk verhard gesteente. Het is hier mogelijk de auto/kampeerwagen langs de vloedlijn te parkeren. Als het mooi weer is dan staat het vol met campers. Bij Camping Noordduin (2 km van Domburg) begint het zandstrand weer.

Westkapelle hotels & vakantiepark

Fletcher Zuiderduin Beachhotel met zwembad
Een nieuw 4-sterren hotel in Westkapelle is Kaap West dat op 500 meter van het strand ligt en 2 km van het centrum. Het Fletcher Zuiderduin Beach Hotel is een 4-sterren hotel op 3 km van Westkapelle. Faciliteiten van Zuiderduin zijn een buitenzwembad, strandclub, sauna, tennisbaan en internet. Het heeft meer dan 2200 reviews (8.1). Boutique Hotel Charley’s is een modern drie sterren hotel met 16 kamers dat in het centrum van het dorp ligt (456 reviews, 9.1). Vakantiepark de Boomgaard verhuurt chalets met 2/3 slaapkamers die geschikt zijn voor 6 personen.

Westkapelle

cafe’s, bars en disco
Cafe-Restaurant Kasteel van Batavia heeft regelmatig party’s/muziek. Meer cafe’s zijn in Domburg te vinden (7km van Westkapelle). De lijndienst bus doet er 12 minuten over van Markt naar Domburg Singel (waar de bekendste cafe’s van Domburg zijn gevestigd; Beach Club, Tramzicht). De grootste disco van Zeeland (De Hooizolder) lag dichtbij Westkapelle maar werd eind 2019 gesloopt.

Fietsen
Westkapelle is verbonden met een fietsnetwerk dat rond Walcheren loopt. Men kan onder (of soms over) de duinen en dijken fietsen naar naburige dorpen en steden.

westkapelse kreek
Net onder het dorp ligt de Westkapelse Kreek. Dit is een natuurgebied met bos, wandelpaden en een zoutwater meer. Het is ontstaan in 1944 nadat de dijk was gebombardeerd.

KNRM Westkapelle
De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is een zelfstandige ongesubsidieerde instelling. Ze verlenen hulp en bijstand aan hen die voor de Nederlandse kust in gevaar verkeren. De KNMR heeft 42 reddingsstations in Nederland. In Zeeland o.a in Westkapelle, Veere en Breskens. Reddingboot Uly heeft een lengte van 11 meter en kan voor maximaal 50 mensen plaats bieden. Het reddingsstation is gelegen aan de rand van het dorp voor de Westkapelse Kreek.

Vakantie in Zeeland

Strandhotels Zeeland
Luxe hotels Zeeland
Hotels boulevard Vlissingen

Vakantiehuizen op bijzondere plaatsen: Ruiterplaat Vakanties