Vlissingen was in de Tweede Wereldoorlog voor de Duitsers een belangrijk steunpunt. De stad controleert de Westerschelde en de toegang naar de belangrijke haven van Antwerpen. De Geallieerden hadden Antwerpen dringend nodig aangezien de Franse havens zwaar beschadigd waren en te ver weg lagen. De Duitsers hadden Walcheren in een fort veranderd met honderden bunkers. Het zwaartepunt lag op Vlissingen. Er waren twee verdedigingslinies opgebouwd rond Vlissingen: het Seefront en het Landfront.
Atlantikwall Walcheren: Seefront
De verdedigingslinie aan de kust werd het Seefront genoemd. Het Seefront bestond uit zware kanonnen in bunkers, luchtdoelgeschut, versperringen op de stranden, prikkeldraad en mijnenvelden. De kustbatterij Kernwerk Vlissingen had drie 150 mm kanonnen opgesteld in geschutbunkers aan de Buitenhaven (tegenover het treinstation). Er omheen waren munitie- en manschappenbunkers en kazematten met mitrailleurs en een granaatwerper. Om Vlissingen heen waren vier luchtdoelbatterijen opgesteld waarvan een in Kernwerk Vlissingen. Aan de Noordzeekust waren diverse zware kustbatterijen. In Dishoek zat kustbatterij W11, in Zoutelande de W13. Boven Westkapelle was een batterij bunkers op de dijk (met kanonnen van 94 mm). Onder Westkapelle was een batterij met 6 kanonnen van 150 mm. In Domburg lagen meerdere zware kustbatterijen zoals de W37 (vier 150 mm kanonnen), W17 (vier x 220 mm) en de W18 (vier x 88 mm). Bij Vrouwenpolder lag de W19 (vier x 105 mm).
Atlantikwall Walcheren: Landfront
Er werd ook een verdedigingslinie gebouwd tegen aanvallen vanuit het binnenland: deze linie heette het Landfront. Deze linie had een tankgracht van 11 km, een anti-tankmuur, betonnen hindernissen (drakentanden), mijnenvelden en 32 bunkers met anti-tankgeschut en mitrailleurs.
– Bunker Oranjemolen (zeedijk Vlissingen)
– Bunkers Koudekerke (Stp. Von Kleist)
– Bunkers Koudekerke (Stützpunkt Kolberg)
– Bunkers Buttinge Veere (Stutzpunkt Friedrich Barbarossa)
– Sloedam monument (The Causeway)
– Kasteel Ter Hooge (Middelburg)
– Bunkers Toorenvliedt(Middelburg)
– Bunkerpad Vlissingen-Middelburg
– Batterij Vrijburg (Batterie Nord, West-Souburg)
– bunker 680 (Groot Abeele)
– Bunkers Ritthem (beide bij centrum)
– Anti-tankmuur (Ritthem)
– Bunker 700 (Fort Rammekens, Ritthem)
– Inundatiemonument (Ritthem)
Bunkers Walcheren video’s
museumbunker Zoutelande (uitzicht op duin)
– museumbunker Zoutelande (binnenin de bunker)
– Uncle Beach in Vlissingen
– bunkers Dishoek/Koudekerke
– bunkers Koudekerke
– Kasteel Ter Hooge
– communicatiebunker 618 Toorenvliedt
– Bunkerpad (fietsenpad Vlissingen – Middelburg)
– bunkers 630 (Bunkerpad)
– bunker 625 (Bunkerpad)
– batterij Vrijburg (West-Souburg)
– bunker 700 (Ritthem, Fort Rammekens)
– anti-tankmuur (Ritthem, Fort Rammekens)
– bunker Reijersdwarsweg/Torenweg (Middelburg)
– Drakentanden in Groot Valkenisse
Tags: Atlantikwall Walcheren, bunkers bezoeken Zeeland, bunker Vlissingen, Zoutelande bunkers, Dishoek, Koudekerke, Domburg