Landingsmonument Vlissingen

By | 22 december 2015

landingsmonument bunker en oranjemolen uncle beach flushing
Het Landingsmonument is het bronzen beeld van een aanvallende commando in Vlissingen. Het monument is een herinnering aan de landing van Britse, Nederlandse en Franse commando’s op 1 November 1944 op het strandje bij de Oranjemolen. De troepen van het Britse No. 4 Commando en de Nederlandse en Franse manschappen van het 10e Inter-Allied Commando stonden onder bevel van luitenant-kolonel Robert Dawson. De landingsplek werd ‘Uncle Beach’ genoemd.

commando monument-vlissingen uncle beach vlissingen
Het Landingsmonument stond voorheen op de Commandoweg (achter de zeedijk) vlakbij de Oranjemolen. Na lang beraad besloot de gemeenteraad het Landingsmonument iets te verplaatsten en het beeld op de zeedijk te zetten. Er is een trap gemaakt en een open ruimte aangelegd met bankjes en vlaggenmasten. Het beeld komt hier een stuk beter tot zijn recht.

bunker met de geschreven tekst

Uncle Beach

De bunker naast de Oranjemolen is gerestaureerd en een aantal keren per jaar open. Op de muur van de bunker staat ‘Uncle Beach’ geschreven. Video Youtube: het Landingsmonument (Uncle Beach).

kunstenaar

Het Landingsmonument is gemaakt in 1952 door de kunstenaar Titus Leeser (1903-1996). Naast beeldhouwwerken maakte hij ook tekeningen en schilderijen.

Tweede Wereldoorlog op Walcheren

Atlantikwall Walcheren
Kernwerk Vlissingen (bunkers in Buitenhaven)
bunkers Koudekerke (Stp. Von Kleist)
bunkers Koudekerke (St├╝tzpunkt Kolberg)
Kasteel Ter Hooge (Middelburg)
bunkers Toorenvliedt(Middelburg)
Bunkerpad Vlissingen-Middelburg
Batterij Vrijburg (West-Souburg)
Bunkers Ritthem
Anti-tankmuur (Ritthem)
bunker 700 (Fort Rammekens, Ritthem)
Geef een reactie