Bunker 700 Ritthem

bijzondere bunker type 700 in ritthem vlissingen
Dichtbij het historische Fort Rammekens aan de Westerschelde is een bijzondere bunker type 700. Dit is een zeldzaam type bunker die vermoedelijk alleen op Walcheren werd gebouwd. De bunker uit Ritthem komt uit 1943/1944.

Wat de bunker bijzonder maakt is het dak van 22 cm pantserstaal. Een normale bunker heeft een betonnen dak van 2 tot 3 meter. Omdat deze bunker in een anti-tankmuur stond wilde men de bunker niet laten opvallen. In de bunker stond een 7.5 cm Pak 40 kanon (7.5 cm Panzerabwehrkanone 40). De anti-tank muur en bunker maakten deel uit van Landfront Vlissingen en de Atlantikwall Walcheren.

De geallieerden hebben de Duitsers verdreven door heel Walcheren onder water te zetten (najaar 1944). Een bord aan de kant van de weg geeft aan waar men naar beneden moet lopen. De bunker is afgesloten met een traliehek voor de ingang. Wel kan men goed naar binnen kijken en zo de gevechtsruimte zien. Youtube video: bunker 700 Ritthem

ligging
bunker 700 in ritthem vlissingen
bunker 700 vlissingen van binnen bekeken
Bunker 700 is ongeveer 50 meter van de parkeerplaats bij Fort Rammekens gelegen aan een meertje in het Ritthemse bos. Het meertje is ontstaan nadat de dijk was gebombardeerd. Ook het naastgelegen bos is na de oorlog aangeplant. Aan de overkant van de weg begint de anti-tankmuur die een lengte van 1500 meter heeft. Men kan over de gehele muur wandelen. Twee andere bunkers (type 502) staan in het dorp zelf op privé-terrein. Het Inundatiemonument staat op het strand van Ritthem. Vanaf bunker 700 is het 1.5 km wandelen naar het monument.

Tags: Bunker Vlissingen, bijzondere bunker Ritthem, Atlantikwall Walcheren, anti-tankmuur