Bunkers Park Toorenvliedt Middelburg

By | 22 december 2015

park toorenvliedt middelburg

Park Toorenvliedt in Middelburg

Landgoed Toorenvliedt in Middelburg werd in 1942 het Duitse divisiehoofdkwartier van Walcheren en de Bevelanden. In het dichtbij gelegen Kasteel Ter Hooge verbleef de commandant-generaal en was de officiermess. De officieren verbleven in Landhuis Toorenvliedt. In Villa Vijvervreugd werd het logistieke personeel van de staf ondergebracht. Het hoofdkwartier stond bekend als Stützpunkt Brünhild.

communicatiebunker park toornvliedt middelburg
Begin 1944 werden drie commandobunkers (type 608), drie personeelbunkers (622) en een grote communicatiebunker (618) gebouwd in Toorenvliedt. Ook in het park van Villa Vijvervreugd werden enkele bunkers gebouwd. In de communicatiebunker waren diverse ruimtes waaronder radiokamers, telex- en telefooncentrale, een berichtencentrum en antennes. Ook had de communicatiebunker een acculaadstation, een luchtzuiveringsinstallatie en centrale verwarming. De hoofdingang van Toorenvliedt – waar het landhuis staat – is Koudekerkseweg 131. De communicatiebunker staat schuin achter het huis. Video op YouTube van de communicatiebunker.

onder water
September 1944 bevrijden de Geallieerden de belangrijke havenstad Antwerpen. De Duitsers echter hadden Vlissingen nog in handen hadden en controleerden daarmee de toegang naar Antwerpen. De Geallieerden bombardeerden daarom in Oktober 1944 de dijken in Ritthem, Vlissingen, Westkapelle en Veere. Doel was om Walcheren onder water te zetten en de Duitsers uit de vele bunkers te verdrijven. Op 1 November landen commando’s bij de Oranjemolen in Vlissingen en in Westkapelle. Een week later was Walcheren bevrijd. De zeedijken konden pas een jaar na de bevrijding worden gedicht. Veel gebouwen op Walcheren hadden waterschade.

na 1945
bunkers toorenvliedt middelburg
Na de oorlog werd Toornvliedt een stadspark. Omdat slopen duur was werden de bunkers met grond en planten bedekt. Anno 2012 wordt de nieuwe wijk Rittenburg ontwikkeld. Middelburg wil ook iets doen aan stadspark Toorenvliedt dat weinig gebruikt wordt. Met hulp van Europese subsidies worden plannen ontwikkeld. In de voormalige communicatiebunker zou een klein museum moeten komen. Landhuis Toorenvliedt en Kasteel Ter Hooge bestaat nog steeds. Villa Vijvervreugd is eind 1968 afgebrand en in 1969 gesloopt.

bunker tussen bomen

Tweede Wereldoorlog op Walcheren

Atlantikwall Walcheren
bunkers Koudekerke (Stützpunkt Kolberg)
bunker Ritthem(Vlissingen)
Bunkerpad Vlissingen-Middelburg
Batterij Vrijburg (West-Souburg)
Anti-tankmuur (Ritthem)
bunker 700 (Fort Rammekens, Ritthem)







Geef een reactie