Stützpunkt Kolberg

By | 22 december 2015

Stützpunkt Kolberg

Net buiten het dorp Koudekerke liggen 5 bunkers aan een tankgracht. In 2010 werd een speciaal fiets/wandelpad geopend dat langs deze bunkers voert. Koudekerke werd door de Duitsers ‘Stützpunkt Kolberg’ genoemd. Dit bunkerpad is tussen de brug bij de Zwigtmansweg (Koudekerke) en de Zuidweg (bij Klein Valkenisse). Op borden staat informatie over de bunkers geschreven. Het pad is onderdeel is van Bunkerroute Walcheren.

bunker koudekerke zeeland
bunker 631
Twee bunkers type 631 liggen tussen de Zwigtmansweg en de Duinstraat. Beide bunkers hadden een antitankkanon (4,7 cm Festungs-Pak). De ene bunker kan betreden worden.

koudekerke bunker kolberg

koudekerke bunker
Video YouTube: bunkers 631 aan de tankgracht.


bunker 623
Drie bunkers type 623 liggen iets verderop aan de overkant van de Duinstraat. Twee bunkers liggen naast elkaar; de bunker rechts op de foto is verzakt en staat scheef. De derde bunker ligt op het eind van het pad bij de Zuidweg (Kl. Valkenisse). Het zijn mitrailleurbunkers; er stond geen kanon in. Bijzonderheid van een van de bunkers is dat hij scheef staat. De bunker had geen goede ondergrond en was ingezakt.
Video YouTube: bunkers 623

naburige bunkers

Naar de bunkers op stadspark Toorenvliedt en Kasteel Ter Hooge is ongeveer 4km van de Zwigtmansweg. Een ander speciaal bunkerpad is tussen Vlissingen en Middelburg. Dit ligt ook ongeveer 4km van de Zwigtmansweg. De andere kant op richting Dishoek: naar de bunkers van Stp. Von Kleist is 3km.

Tweede Wereldoorlog op Walcheren

Atlantikwall Walcheren
Kernwerk Vlissingen (bunkers Buitenhaven Vlissingen)
Kasteel Ter Hooge (Middelburg)
bunkers Toorenvliedt(Middelburg)
Batterij Vrijburg (West-Souburg)
Bunkers Ritthem
Anti-tankmuur (Ritthem)
bunker 700 (Fort Rammekens, Ritthem)Geef een reactie