Kasteel Ter Hooge

By | 22 december 2015

kasteel Ter Hooge
Kasteel Ter Hooge in Middelburg stamt uit de 13e eeuw en heeft diverse veranderingen gekend. Het kasteel zoals het nu is werd gebouwd tussen 1754-1757. Het park van Ter Hooge is 25 hectare groot.

het park van kasteel ter hooge is vrij toegankelijk
Op een groot gedeelte van het park staat bos waarin gewandeld mag worden. Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert park Ter Hooge. Een aantal keren per jaar organiseert de stichting een rondleiding door het bos. Meer info op het bord bij de parkeerplaats aan de Breeweg.


Het is niet toegestaan naar het kasteel te gaan aangezien dit prive-bezit is. Dit wordt aangegeven met bordjes. Er zijn 4 appartementen in het gebouw gevestigd. Bezoekers kunnen wandelen over onverharde paden langs het kasteel en een meer. Aan de Breeweg is een klein parkeerterrein met een fietsenstalling.

Tweede Wereldoorlog
De commandant van het Duitse divisiehoofdkwartier van Walcheren en de Bevelanden verkoos het kasteel als zijn verblijfplaats en diende tevens als officiersmess. Zijn officieren woonden in het naburige landhuis op Landgoed Toorenvliedt. Na de inundatie van Walcheren in oktober 1944 was het park van Kasteel Ter Hooge geheel vernietigd. In 1947 is het park opnieuw aangeplant.

ligging & naburige bunkers

Kasteel Ter Hooge ligt net buiten Middelburg aan de Koudekerkseweg. Het is ongeveer 1,5 km naar Koudekerke. Schuin tegenover Kasteel Her Hooge ligt Stadspark Toorenvliedt. Hier was in de Tweede Wereldoorlog een bunkercomplex met commando- en personeelbunkers. De grote communicatiebunker op Toorenvliedt is een enkele keer per jaar open voor bezoekers (open monumentendag). Toorenvliedt is niet ver van het Bunkerpad. Van Kasteel Ter Hooge kan men ook de andere richting opgaan, naar de bunkers bij Koudekerke (richting Dishoek).

Kasteel Westhove

Liefhebbers van kastelen kunnen ook terecht bij Kasteel Westhove in Domburg. Het kasteel is gerestaureerd en ligt in natuurgebied de Manteling. Het is ongeveer 2 kilometer naar het centrum van Domburg. Naar het strand is 500 meter lopen. In Kasteel Westhove is een hostel gevestigd met slaapzalen en familiekamers. De hostel is ideaal voor mensen die op fietsvakantie zijn.

Tweede Wereldoorlog op Walcheren

Atlantikwall Walcheren
bunkers Koudekerke (Stützpunkt Kolberg)
bunker Ritthem(Vlissingen)
Bunkerpad Vlissingen-Middelburg
Batterij Vrijburg (West-Souburg)
Anti-tankmuur (Ritthem)
bunker type 700 (Fort Rammekens, Ritthem)Geef een reactie