Batterij Vrijburg

By | 22 december 2015

Batterie Nord Stützpunkt Fichte

Luchtafweer Batterij Vrijburg – Batterie Nord

De Duitsers hadden in WOII vier luchtdoelbatterijen rondom Vlissingen opgesteld. Een zware batterij stond in Vrijburg (West-Souburg) en werd ‘Batterie Nord – Stützpunkt Fichte’ genoemd. De luchtafweer in Vrijburg bestond uit vier 10.5cm luchtdoelkanonnen in ronde geschutsopstellingen. Een dunne koepel bedekte het kanon.

batterie nord bunker vlissingen
De Geallieerden bombardeerden de dijken van Walcheren in oktober 1944 om de Duitsers te verdrijven uit hen bunkers. In Vrijburg werd met zelfgemaakte dijken geprobeerd het water tegen te houden. De Geallieerden schakelden de luchtafweer in Vrijburg uit alvorens de landing op 1 november begon. Na de oorlog zijn twee geschutsopstellingen behouden samen met een kleine bunker ernaast. Een uitgebreid overzicht van bunkers staat op Atlantikwall Walcheren.

Ligging bunkers
toegangsweg naar de bunkers van Vrijburg
Batterij Vrijburg (Batterie Nord) ligt in een weiland tussen de bomen aan de Vrijburgstraat in West-Souburg. Direct naast het bunkercomplex is een industrieterrein. Op 600 meter afstand (knooppunt 56, Jacoba van Beierenweg) begint het Bunkerpad dat langs 6 bunkers voert. Op het einde van het bunkerpad (2 km) komt men bij de brandweerkazerne van Middelburg. Vanaf hier af is het niet ver fietsen naar het voormalig divisiehoofdkwartier op landgoed Toorenvliedt. Video YouTube: Batterij Vrijburg (2.05 min).
Atlantikwall Walcheren

Bunkers Koudekerke – Stützpunkt Kolberg
Bunker Vlissingen buitenhaven – Kernwerk
Bunkerpad Vlissingen – Middelburg
Bunker Oranjemolen Vlissingen

Geef een reactie