Kernwerk Vlissingen

By | 22 december 2015

kernwerk vlissingen bunker atlantikwall
Kernwerk Vlissingen was een belangrijk bunkercomplex aan de Buitenhaven van Vlissingen (schuin tegenover het treinstation). Het complex omvatte geschutbunkers, personeelsbunkers, munitiebunkers, een commandopost, kazematten en schuttersputten. De drie zware 150 mm kanonnen die waren opgesteld in M170 bunkers controleerden de toegang naar de Westerschelde. Iets verderop, bij het voormalige Fort de Ruyter, stond luchtdoelbatterij Oost.

Kernwerk Vlissingen

kernwerk vlissingen achterzijde bunker
De bunker staat tegenwoordig op het terrein van het Veiligheidscentrum Zeeland en kan dus niet vrij bezichtigd worden. Men kan wel vanaf de zeezijde naar de M170 bunker kijken. Op het terrein van het Veiligheidscentrum staan allerlei huizen en objecten waar de brandweer kan oefenen. Er is zelf een verblijfsgebouw van een booreiland nagebouwd dat 4 etage’s hoog is.

G kazemat pantserkoepel voor machinegeweer
Vijf meter verderop is een gerestaureerde G-Kazemat (Gietstalen Koepelkazemat). Deze kleine bunker staat buiten het terrein van het Veiligheidscentrum en kan wel goed bekeken worden. De kazemat was door het Nederlandse leger voor de oorlog gebouwd en had een watergekoelde mitrailleur.

Kernwerk Vlissingen G-kazemat
Video YouTube: Kernwerk Vlissingen

ligging & naburige bunkers

De bunkers staan op de Oostelijke Bermweg die te bereiken is vanaf autosnelweg A58. Op de zeedijk (Oostelijke Bermweg) is een breed geasfalteerd fietspad van ongeveer 5km. Het pad gaat langs de Westerschelde naar Fort Rammekens. Onderweg komt men langs het strand van Ritthem. Geallieerden bombardeerden hier de dijk om Walcheren te bevrijden. Met caisons werd een jaar later de dijk gedicht. Op de plek van het bombardement staat het Inundatiemonument. Dichtbij Fort Rammekens is nog een bijzondere bunker 700 en een anti-tankmuur waar over gewandeld kan worden. Verder zijn in Ritthem centrum nog twee manschappenbunkers.

Tweede Wereldoorlog op Walcheren

Atlantikwall Walcheren
Westkapelle Sherman tank – war monument
Bunkers Koudekerke (Stp. Von Kleist)
Bunkers Koudekerke (Stützpunkt Kolberg)
Kasteel Ter Hooge (Middelburg)
Bunkers Toorenvliedt(Middelburg)
Bunkerpad Vlissingen-Middelburg
Batterij Vrijburg (West-Souburg)
Bunkers Ritthem
Anti-tankmuur (Ritthem)
Bunker 700 (Fort Rammekens, Ritthem)

Vlissingen hotels

Hotels boulevard Vlissingen
Goedkope hotels Vlissingen
Vlissingen hotels en appartementen
Geef een reactie