Bunker Oranjemolen

By | 22 december 2015

bunker bij oranjemolen vlissingen bunker 011-91 oranjemolen

bunker Oranjemolen 011-91

De bunker staat in de zeedijk naast de Oranjemolen. Het identificatienummer ervan is: Vlissingen 011-91. Vermoedelijk diende de bunker als waarnemingspost voor een achterliggende batterij kanonnen op Walcheren. De bunker was volledig afgebouwd en is nog redelijk compleet; binnenin zijn nog aanwezig de pantser- en gasdeuren. Op de top van de bunker is een pantserkoepel waaruit een periscoop stak. De Duitsers konden op deze wijze veilig over de Westerschelde kijken.

openingstijden
interieur van de bunker bij de oranjemolen bunker kijkt uit over westerschelde
De Stichting Bunkerbehoud heeft de bunker gerestaureerd en bezoekers kunnen binnenin een kijkje nemen. De bunker aan de Oranjedijk is open iedere zondagmiddag van 13.00-17.00 van eind april t/m eind oktober. De toegang is vrij maar een kleine donatie in de pot wordt op prijs gesteld. Video Youtube: bunker naast Oranjemolen

Seefront en Landfront

Vlissingen was van groot strategisch belang voor de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Vlissingen controleert de toegangsweg naar Antwerpen. De stad had twee verdediginglinies. De eerste linie was het Seefront met zware kustbatterijen en luchtdoelgeschut. De andere linie was het Landfront met een tankgracht van 11km, anti-tankmuur en bunkers met geschut tegen een aanval in de rug. Het Landfront liep van Groot-Valkenisse aan de Noordzee tot aan Fort Rammekens aan de Westerschelde. Volgens Wikipedia is het Landfront Walcheren de best bewaarde en grootste Duitse stelling van Nederland.

Bunkerroute Walcheren

Hoewel veel bunkers na afloop van de oorlog vernietigd zijn is een groot deel van het Landfront behouden. Er is een fietsroute (32km) ontwikkeld langs Landfront Vlissingen. Twee speciaal aangelegde fietspaden zijn het bunkerpad tussen Vlissingen en Middelburg en een paadje langs bunkers in Koudekerke. Meer foto’s en video’s van bunkers op Atlantikwall Walcheren.

uncle beach flushing uncle beach vlissingen

landing Geallieerden (Uncle Beach)

De vele bunkers en luchtdoelbatterijen moesten uitgeschakeld worden voordat de geallieerden konden landen. Hiervoor werden de dijken bij Vlissingen, Ritthem, Westkapelle en Veere in het najaar van 1944 gebombardeerd. Op deze manier kwam Walcheren onder water te staan. Op 1 november kwamen de geallieerden troepen op het Slijkstrandje bij de Oranjemolen aan land. De landingsplek werd ‘Uncle Beach’ genoemd. Het Landingsmonument is een herinnering aan die dag. Het beeld van een aanvallende commando werd in 2015 verplaatst naar de zeedijk en komt op deze plaats het best tot zijn recht.
Video Youtube: Slijkstrandje. In de video is ook een gedenksteen te zien van de landing op 1 november 1944.

Atlantikwall Walcheren

bunker Oranjemolen (zeedijk Vlissingen)
bunkers Koudekerke (Stp. Von Kleist)
bunkers Koudekerke (Stützpunkt Kolberg)
Kasteel Ter Hooge (Middelburg)
bunkers Toorenvliedt(Middelburg)
Bunkerpad Vlissingen-Middelburg
Batterij Vrijburg (Batterie Nord, West-Souburg)
– bunker 680 (Groot Abeele)
Bunkers Ritthem (beide bij centrum)
Anti-tankmuur (Ritthem)
bunker 700 (Fort Rammekens, Ritthem)
Inundatiemonument
Geef een reactie