Oranjemolen Vlissingen

By | 29 december 2015

oranjemolen vlissingen aan zee
De Oranjemolen in Vlissingen staat op de zeedijk langs de Westerschelde. Als men bij de jachthaven staat, dan is het ongeveer 400 meter lopen. Het is de dichtst bij zee staande molen van Nederland. Op vrijdagmiddagen kan de molen gratis bezichtigd worden.

bunker bij de oranjemolen
De molen staat er al sinds 1650 en heeft een rijke historie. (Engelse beschieting in 1809, geallieerde landing in Tweede Wereldoorlog) De molen is verschillende keren gerestaureerd. De laatste keer was in 2002. Naast de molen is een bunker uit de Tweede Wereldoorlog. De bunker is nog redelijk compleet en kan een paar keer per jaar bezichtigd worden.

de molen op de dijk in vlissingen
Op de achtergrond de uitkijktoren van piratenpark Het Arsenaal.


De houten trappen in de molen zijn steil. Er zijn twee of drie trappen.

oranjemolen uitzicht dijk
Op het middendek kan men naar buiten en genieten van het mooie uitzicht. Het gebied waar de wieken draait is afgezet met een koord/lint.

commando monument bij oranjemolen
Een kleine 100 meter van de molen staat het Landingsmonument Uncle Beach. Op de foto het beeld van een aanvallende commando. De Geallieerden zijn in 1944 bij de Oranjemolen geland om Walcheren te bevrijden. Het eiland was door de Duitsers in een ware vesting veranderd met bunkers langs de gehele kust. De Geallieerden hebben toen de dijken gebombardeerd waarna Walcheren onder water liep en de Duitse soldaten gedwongen werden hen bunkers te verlaten. De landingsplek in Vlissingen (de Slijkhaven) werd ‘Uncle Beach’ genoemd. Op de muur van de bunker staat de naam Uncle Beach met bordjes van de gevallen soldaten die hier destijds omkwamen. De bunker voor de molen is gewaard gebleven. Behalve het standbeeld zijn er informatieborden met foto’s te zien en bankjes om te zitten. Meer informatie over de oorlog op Walcheren is te lezen op Atlantikwall Walcheren

uitzicht op oranjemolen over westerschelde
wandelen naar station
Het pad dat langs de Oranjemolen loopt is alleen toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Het gaat van de binnenstad naar de sluizen van Vlissingen en het treinstation. Het is een mooie wandeling langs de waterlijn die men zo kan maken. Zeker op zondagen, bij goed weer, komen hier veel mensen. Links op de foto is het gebouw van de walradar te zien die de scheepsvaartbewegingen in de gaten houdt en een bedrijfshal van scheepswerf Amels. Op de achtergrond zijn nog net de windmolens te zien die schuin tegenover het treinstation/veerboot staan.

Hotels
De Oranjemolen ligt aan de zee maar tegelijkertijd dichtbij de binnenstad van Vlissingen. De jachthaven, Nieuwendijk en Bellamypark (terrasjes, restaurants) liggen op 5 minuten lopen. De hotels in het centrum van Vlissingen zijn in de regel goedkoper dan de hotels op de boulevard.

Geef een reactie