Windmolens Vlissingen Ritthem

By | 11 december 2016

windmolens vlissingen ritthem
Vlissingen heeft twee kleine windparken waar windturbines staan. Het ene windpark ligt dichtbij het dorp Ritthem aan de Fort de Ruyterweg. Hier liggen ook de resten van het voormalig Fort de Ruyter. Het tweede windmolenpark ligt in Vlissingen-Oost waar de havens zijn met magazijnen en loodsen.

Windmolens Vlissingen Ritthem

Het is gemakkelijk om naar de windmolens in Ritthem te rijden. Er staan 7 windturbines langs de kant van Fort de Ruyterweg. Exploitant is Windpark Zeeland BV. Het windpark in Ritthem is een joint-venture van Triodos Bank Groep, Zeeuws nutsbedrijf DELTA en de E-Connection Groep (Bunnik). Het park dateert van 1990. In 1997 werden er 7 nieuwe windturbines geplaatst van het type Vestas V29 die elk 225 KW aan vermogen leveren. De masthoogte is 36 meter. Een windmolen bij Ritthem is goed voor groene energie aan pakweg 1040 huishoudens. Naast het windmolenpark liggen een aantal zonnepanelen op de dijk.

fort de ruyter vlissingen

fort de ruyter en windmolens

Fort de Ruyter

Fort de Ruyter is een kustfort dat nooit afgebouwd is. In 1913 werd met de bouw begonnen maar de komst van het fort was omstreden in het buitenland. De Eerste Wereldoorlog van 1914-1918 zorgde voor vertraging en uiteindelijk werd geheel van de bouw afgezien. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de Duitsers een luchtafweerbatterij neergezet bij Fort de Ruyter. Een tweede Duitse luchtafweerbatterij was Batterij Vrijburg in het dorpje West-Souburg. Het luchtafweergeschut was een onderdeel van de Atlantikwall Walcheren. Een ander historisch zeefort in de buurt (4 km verderop) is Fort Rammekens dat achter Ritthem ligt. Dit fort uit 1547 is gerestaureerd en toegankelijk voor publiek.
Grootste windpark ter wereld

De grootste windmolens op het moment leveren 4 – 8 MW per stuk. Deze molens kunnen wel 200 meter hoog zijn. Ze stuiten op veel weerstand bij bewoners en plaatselijke overheden. De grootste windturbines zijn dan ook vooral te vinden op offshore windparken. Het kabinet heeft een aantal plaatsen aangewezen waar offshore parken moeten verrijzen. De nieuwe windparken komen niet ver van de kust te leggen. De snelle bereikbaarheid bespaart veel geld. De keerzijde is dat bij helder weer de grote windturbines zichtbaar zullen zijn vanaf het vaste land. Een van de nieuwe offshore windparken ligt 22 kilometer voor de kust van Walcheren. Vanaf Dishoek en Zoutelande kun je er naar kijken. Het windpark bestaat uit 2 delen en zal het grootste windpark ter wereld worden als het strak afgebouwd is in 2023. Het windmolenpark zal dan groter zijn als het schiereiland Walcheren. Energiebedrijf Ørsted gaat Windpark Borsele 1 en 2 bouwen. Ørsted Vlissingen heeft een vestiging aan de buitenhaven. De andere helft (Borssele 3 en 4) wordt aangelegd door een groep bedrijven onder leiding van Shell.

Windpark Koegorspolder in Terneuzen

Een windmolenpark wat wel goed te zien is vanaf de dijk bij Ritthem zijn de windmolens van Windpark Koegorspolder bij Terneuzen. Het park werd in 2007 aangelegd en er staan 22 windmolens van de Deense fabrikant Vestas. De windturbines zijn 120 meter hoog en leveren ieder 2 megawatt aan vermogen. Zeeuwse energie-coöperatie Zeeuwind en energiebedrijf Delta waren in 2016 aan het onderzoeken of er draagvlak was onder de plaatselijke bevolking om meer windmolens te bouwen in de Kanaalzone. De gemeente Terneuzen is echter geen voorstander van (meer) windmolens op haar gebied.

Windpark Indufor

vlissingen oost windmolens
De windmolens van houtbedrijf Indufor in Vlissingen-Oost behoren tot de oudste windmolens van Zeeland. De 13 windturbines werden in 1990 gebouwd en leveren elk 250 KW. Gezamenlijk is dat iets meer dan 3 MW. In 2008 verscheen het naburige Windpark Europaweg-Zuid Repower. Hier staan 4 grotere Enercon windturbines van 96 meter hoog die ieder 3 MW produceren. Verder staan er nog 8 windturbines van Windpark Sloewind. Deze werden in 1999 gebouwd en leveren gezamenlijk 6 MW aan groene stroom. Vlissingen-Oost is het havengebied waar de zeeschepen aanmeren en de fabrieken staan. Op de achtergrond van de foto is aan de rechterzijde de kerncentrale van Borssele te zien.

Tags: groene energie vergelijken, Zeeland, windmolens, Vlissingen, Ritthem, windpark, duurzame energie, Westerschelde, Vlissingen-Oost, overstappen naar Delta