Overstappen naar Delta

windmolens vlissingen ritthem

Zeelandnet Internet

Het Zeeuwse energiebedrijf Delta heeft zich moeten opsplitsen door de Splitsingswet en moest onderdelen afstoten. De multimedia tak Zeelandnet werd verkocht voor 488 miljoen euro aan de Zweedse investeringsmaatschappij EQT Infrastructure. Ook de merknaam Delta werd verkocht aan de Zweden. Zo’n 100.000 huishoudens in Zeeland zijn abonnee van Zeelandnet. Zeelandnet is het enige internetbedrijf in Zeeland met een glasvezel- en kabelnetwerk. Dit betekent dat Zeelandnet weinig concurrentie te duchten heeft van Ziggo, KPN of T-Mobile die in Zeeland met telefoonlijnen werken en maximaal 100 Mb kunnen doorgeven.

Glasvezelnetwerk
KPN is bezig om het glasvezelnetwerk Reggefiber uit te rollen over Nederland. Op dit open glasvezelnetwerk zijn 24 providers aangesloten en 2 miljoen huishoudens. In 230 gemeenten is Reggefiber al actief. Voor zover ik kon nagaan is Reggefiber nog niet aanwezig in Zeeland. Check hier het glasvezelnetwerk van KPN. Zeelandnet heeft zijn eigen glasvezelnetwerk in Zeeland. Van de wijkcentrales naar de woningen loopt nog een gewone kabelverbinding. Zeelandnet is kennelijk niet verplicht om zijn eigen glasvezel- en kabelnetwerk te delen met andere providers. Concurrenten in Zeeland met een ADSL verbinding kunnen 40-100 Mb doorgeven. Echter hoe verder weg je woont van de wijkcentrale, hoe lager de snelheid zal zijn van de ADSL verbinding. Op 1200 meter verlies je 10 Mb (volgens Zeelandnet). Woon je een aantal kilometer van zo’n wijkcentrale dan heeft dit grote invloed op de snelheid van de ADSL verbinding. Een gezin met opgroeiende tieners verbruikt doorgaans veel multimedia. Met een postcodecheck kun je zien hoe snel de verbinding is op jouw woonadres.

Korting bij Delta (niet voor bestaande abonnees!)

Het Premium alles-in-een pakket (internet, televisie, vast bellen) kost bij Delta 61,50 euro per maand. Het snelste alles-in-een pakket is 400 Mb en kost 75,50 euro per maand. Nieuwe abonnees krijgen 4 x 30 euro korting bij een tweejarig abonnement en een gratis wifi punt in huis. Ben je al lid bij Delta en wil je een upgrade? Dan heb je pech want dan krijg je niks. Bij een verandering van je pakket of een upgrade van een los abonnement dan ontvang je geen korting, geen gratis wifi punt en geen televisie module. Onder bestaande klanten die soms al lang abonnee zijn is hier veel onbegrip over. Ook bij Ziggo krijgen trouwe abonnees geen korting bij een upgrade. Bij overstappen naar Delta is het van belang om aan de opzegtermijn te denken bij je huidige provider. Wil je een upgrade of een overstap naar een alles-in-1 pakket dan kan Delta de verhuizing regelen.

Zeelandnet Premium internet

Het Zeelandnet Premium abonnement heeft een snelheid 150 Mb. Dit alles-in-een pakket wordt het meest gekozen. Wat veel mensen niet weten is dat dit de maximale internetsnelheid is. Bij wifi bijvoorbeeld worden langzamere snelheden behaald. Dit is afhankelijk van je buren, je netwerkkaart in je computer, internetkabel, muren, computer of je virusscanner. Ik heb zelf een Premium abonnement van 150 Mb en ik haal 37 Mb met wifi als ik in de woonkamer zit naast het modem. Mijn zoon haalde met een nieuwe laptop een wifi snelheid van 50 Mb (bij ons thuis). Zit ik in een andere kamer dan is de snelheid een paar Mb lager. Met de kabel haal ik een downloadsnelheid tot 95 Mb. Mijn laptop is 6 jaar oud. Een nieuw model zal waarschijnlijk beter scoren. Check hier je huidige speedtest.

Delta televisie

In het Delta televisie basispakket zitten 60 digitale zenders waarvan 27 zenders met HD beeldkwaliteit. Dit is inclusief FOX Sports 1 Eredivisie HD. Er zijn een aantal extra zenderpakketten die los bij te kopen zijn. Ziggo Sport Totaal (internationaal voetbal, F1) kost 14,50 per maand. Het Film 1 pakket kost 15,50 per maand. Verleden jaar verwijderde Zeelandnet Eurosport en Discovery Channel uit het basispakket. Dit leidde tot veel boze reacties bij abonnees. Aan de andere kant: Discovery Channel vroeg een dubbel zo hoge vergoeding aan Zeelandnet en wilde uitsluitend in het basispakket blijven ( en niet in een extra pakket). Zeelandnet is de enige met een glasvezelnetwerk in Zeeland voor consumenten. Dit maakt overstappen naar een andere provider minder aantrekkelijk. Update: de televisiezenders Discovery, Eurosport en TLC komen weer terug in het basispakket per 1 maart 2018.

Reviews Delta

Bij onze overstap naar Delta lag de vaste telefoon er voor meer dan een week uit. Van de klantenservice van Delta/Zeelandnet kregen we een paar korte mailtjes. De klantenservice legde een dossier aan en excuseerden zich voor de uitval van de vaste telefoon. Na de upgrade naar Alles-in-1 kregen we geen korting of een gratis wifi punt, geen vergoeding over onze verloren mobiele belminuten en ook niets omdat onze vaste telefoon het meer dan een week niet deed. Op Trustpilot staan 48 reviews over Delta. De reviews van Delta/Zeelandnet over de afgelopen jaren zijn slecht (1 ster). Klachten worden onvoldoende opgelost.

Delta energie

Bij de opsplitsing van Delta werd netwerkbedrijf Enduris verkocht aan netbeheerder Stedin. Energiebedrijf Eneco nam de windparken en de zonneactiviteiten van Delta over. De kerncentrale gaat verder onder de naam PZEM (Provinciale Zeeuwse Energie Maatschappij) en levert voortaan alleen aan grootgebruikers. Bijna 90% van de Zeeuwen neemt op het moment energie af bij Delta. Bijna 17% van de consumenten stapte over naar een andere energieleverancier. Overstappers besparen tot 300 euro op hun jaarrekening.

Groene stroom van Delta

Op het internet adverteert Delta met 100% groene stroom. Dit gegeven is te controleren via het verplichte stroometiket dat iedere energieleverancier moet hebben. In 2017 verwacht Delta 100% groene stroom te leveren. De helft hiervan is windenergie uit Europa, 40% is biomassa energie uit Nederland en 10% is windenergie van Nederlandse windmolens. De energie uit biomassa komt o.a uit de verbranding van houtsplinters uit Canada en Amerika. Nederland moet aan de Europese regels voldoen om duurzame energie op te wekken. Door geimporteerde hout splinters te verbranden in energiecentrales wordt duurzame energie opgewekt. Veel mensen vinden het zonde dat de overheid voor miljarden euro’s aan hout opkoopt in het buitenland. Dit geld zou beter in windparken gestoken kunnen worden.

Energie vergelijken

Op Verdermetwind.nl kun je groene energieleveranciers vergelijken met gevestigde namen als Essent, Oxxio en NUON. Eneco doet het in de vergelijker erg goed. Eneco wordt door Greenpeace ingedeeld in de groep ‘Voorlopers’ met als cijfer een 7.9. De beste groene energieleveranciers zijn Qurrent en Pure Energie die duurzame energie verkopen die 100% van Nederlandse windmolens afkomstig is.

Zeeland energie & internet

Telefonie Zeeland
Internet Zeeland
Delta televisie
Energie vergelijken

Tags: overstappen, Delta, Zeelandnet, internet, alles-in-1 pakket, alles-in-een, glasvezel, review, klacht, klachten, beoordelingen, energie, vergelijken, overstappen, duurzame energie, groene energie, windparken, groene stroom, televisie, tv, windmolens Vlissingen, oplaadpunten elektrische auto