Industrieterrein Vlissingen-Oost

vlissingen oost havens
Vlissingen-Oost is het haven- en industriegebied van de gemeenten Vlissingen en Borsele. Het staat ook bekend als de Sloehaven. In 1964 werd de Sloehaven geopend. Het gebied is daarna langzaam uitgebreid en is tegenwoordig ongeveer 2200 hectare groot. Vlissingen-Oost vormt met de haven van Terneuzen een havenschap: Zeeland Seaports. In 2017 is dit havenschap gefuseerd met de Belgische haven Gent. Gezamenlijk hopen de drie havens sterker te staan tegenover Rotterdam, Antwerpen en Brugge. Zowel de provincie Zeeland als Gent houden een vetorecht en houden dus zeggenschap over belangrijke beslissingen.

Haven Vlissingen-Oost

De belangrijkste vaargeul in Vlissingen-Oost is de Sloehaven die tussen 1961 en 1964 werd aangelegd. Aan de Sloehaven werd de reparatiewerf van de Schelde gevestigd. Scheepsbouwconcern Damen Shipyards nam de Schelde over in 2000. In de loop van de jaren is Vlissingen-Oost flink uitgebreid en zijn er meer havens uitgegraven. Aan de Quarleshaven zit Verbrugge Zeeland Terminals waar het containervervoer plaats vindt. Andere havens zijn de Bijleveldhaven, Westhofhaven, Van Cittershaven, Kraayerthaven, Kaloothaven en Scaldiahaven. Havens in de stad zelf zijn de Eerste- en Tweede Binnenhaven en iets verderop de Buitenhaven.

Sloecentrale en kerncentrale

sloecentrale vlissingen oost
De Sloecentrale kun je niet makkelijk over het hoofd zien met zijn opvallende groene kleur. De elektriciteitscentrale werd in 2009 geopend en bestaat uit twee gasunits van elk 435 megawatt. De kerncentrale Borsele bevindt zich aan de rand van Vlissingen-Oost op 1,5 km van de Sloecentrale. Het vermogen van de kerncentrale is 449 megawatt. In het verleden waren er plannen voor een tweede kerncentrale maar daar is vanaf gezien. Het grootste offshore windpark ligt voor de kust van Walcheren en dit park levert een vermogen van 1,5 gigawatt als het helemaal gereed is.

Pechiney en Hoechst

Twee grote multinationals uit het verleden waren aluminiumfabriek Pechiney Nederland en de Duitse fosforfabriek Hoechst. Pechiney werd gelokt naar de provincie Zeeland door de levering van goedkope stroom uit de kerncentrale en een gunstige ligging aan diep water. De gieterij van Pechiney sloot uiteindelijk in 2011 en is toen verder gegaan als ZALCO (Zeeland Aluminium Company). De smelterij werd gesloten. De gieterij en de anode fabriek bleven behouden. Hoechst kwam in de problemen doordat de productie van fosfor buiten Europa aanzienlijk goedkoper was dan in Vlissingen. Hoechst Vlissingen werd in 2003 overgenomen door ThermPhos dat op zijn beurt in 2012 failliet ging. Het terrein van Hoechst was zwaar vervuild en de totale kosten om het terrein te saneren kunnen oplopen tot 175 miljoen euro. In 2018 is men nog volop bezig om alles schoon te maken.

vlissingen-oost cobelfret autoterminal
de autoterminal van Cobelfret

Grootste bedrijven

Er zijn meer dan 100 bedrijven in Vlissingen-Oost werkzaam. De grootste bedrijven zijn actief in de energie en overslag. EPZ is de grootste elektriciteitsproducent van Zeeland en eigenaar van de kolen- en kerncentrale in Borsele. Er werken ongeveer 500 medewerkers. Logistieke dienstverlener Verbrugge heeft twee terminals aan de Quarleshaven en de Scaldiahaven. Honderden mensen werken hier in de overslag van containers en goederen. De olieraffinaderij van Total veranderde in 2011 zijn naam in Zeeland Refinery. Er werken 400 medewerkers waarvan de meesten in een 5-ploegendienst.De autoterminal van Cobelfret ligt aan de rand van het industrieterrein. Het uitgestrekte parkeerterrein biedt plaats aan duizenden auto’s die met autoboten worden aan- en afgevoerd. Bij het uitzendbureau worden regelmatig autorijders gevraagd voor het lossen van de autoboot. Heerema Vlissingen bouwt installaties voor olie- en gasplatforms op zee. Er werken tot nu toe 150 medewerkers. Een groot deel dreigde in 2017 hun baan te verliezen door gebrek aan orders. Nu is er weer werk tot eind 2018. In de chemische fabriek van Arkema Vlissingen werkten 90 medewerkers (in 2015). Kloosterboer tenslotte is een groot bedrijf dat gespecialiseerd is in opslag van koelproducten. Er werken 650 mensen in 9 vestigingen in Nederland.

Bedrijfsterreinen Vlissingen

Bedrijventerrein Baskensburgbedrijventerrein Souburg / RitthemKenniswerf VlissingenVrijburgEdisonparkEdisoncenterYacht Valley VlissingenBedrijventerrein Arnestein Middelburg