Kenniswerf Vlissingen – Dockwize

By | 12 januari 2016

Dockwize  Kenniswerf

Kenniswerf Vlissingen & Dockwize

Sinds juli 2018 is de naam Kenniswerf / Dok 41 veranderd in Dockwize. Innovatieve bedrijven, startups en onderwijs ontmoeten elkaar op de Kenniswerf en werken samen. De gemeente Vlissingen maakt de grond bouwrijp zodat bedrijven zich er kunnen vestigen. Dockwize (Kenniswerf) is het gebied in Vlissingen rondom Hogeschool Zeeland en Scalda middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Impuls Zeeland is verantwoordelijk voor de financiering van innovatieve bedrijven en hogeschool HZ richt zich op research. De namen op het terrein zijn nog niet eenduidig en kunnen verwarring scheppen.

Edison Center
De oude PZEM gebouwen zijn gerenoveerd tot moderne kantoren met snel internet en gedeelde voorzieningen zoals vergaderruimten en een brasserie. Het grootste gebouw heet Edisoncenter en het andere gebouw ernaast is EdisonPlaza.

Edisonpark
Op Edisonpark staan woon-werkvilla’s. Een paar succesvolle bedrijven op Edisonpark zijn Fitness Fitaal, Zwemschool Zeeland en schoonmaakbedrijf Jansma & Dik. Het grootste deel van de kavels is inmiddels verkocht of verpacht.

Dockwize (Dok41)
Dok 41 bestaat uit kantoorruimte voor innovatieve startups. De naam die thans gebruikt wordt is Dockwize (en niet langer Dok 41). Er zijn twee locaties: een loods aan de Voltaweg 11 (op 100 meter) en bedrijfsruimte aan de Edisonweg 41.

PZEM
De Provinciale Zeeuwse Energie Maatschappij (PZEM) was de naam van het provinciale Zeeuwse energiebedrijf. In 1991 ging de naam over in Delta. Het Zweedse EQT nam Delta over in 2016 en behield het internetbedrijf Zeelandnet. De energietak aan consumenten van Delta werd in 2019 doorverkocht aan Vattenfall. Delta NV werd weer veranderd in PZEM. Het energiebedrijf PZEM is eigenaar van de Kerncentrale Borssele en de Sloecentrale die stroom leveren aan de zakelijke markt. Het gebouw in Vlissingen was vroeger een energiecentrale met twee hoge schoorstenen. Bij de ontmanteling van de centrale werden de schoorstenen opgeblazen in 1990. De gebouwen in Vlissingen (Dockwize / Kenniswerf) zijn sinds 1999 eigendom van Habitat Project Ontwikkeling en werden gerenoveerd. De letters PZEM op de gebouwen zijn nog een stukje geschiedenis van weleer.

Yacht Valley
Yacht Valley Vlissingen wordt een innovatief watersport servicecentrum dat in de binnenhavens (tegenover de hogeschool) wordt gerealiseerd.

Sea Lab Vlissingen
SEA Lab Vlissingen is een praktijkruimte van Hogeschool Zeeland (University of Applied Science). Het werd in mei 2010 geopend. De school doet hier onderzoek naar de kweek van mosselen, oesters en algen. Het is gevestigd tegenover het schoolgebouw aan de Binnenhaven.

Elektrische auto
Elektrische auto’s kunnen worden opgeladen op het terrein van Edison Center 37. Op het parkeerterrein is een semi-publieke laadpaal. Op 250 meter afstand ligt het E-Mobility Park waar elektrische deelauto’s gehuurd kunnen worden.

Bedrijventerrein Vlissingen

Bedrijventerrein Vrijburgbedrijventerrein Souburg / Ritthem – Baskenburg – Poortersweg

Studenten & werk

Thuisstudie HBO
Human resource management
Geef een reactie