Xiang He Kou en Zhi Yuankou

Xiang He Kou vessel Vlissingen
Xiang He Kou is een heavy load carrier die onder de vlag van Hongkong vaart. Het schip werd in 2016 gebouwd en heeft een lengte van 217 meter. De breedte is 43 meter. Het schip kwam aan in de buitenhaven van Vlissingen op 31-8-2020.

Xiang He Kou Flushing 2020-09
Xiang He Kou (Flushing 2020-09-01)

zhi yuankou vessel flushing
Aan de overkant van de buitenhaven lag de Zhi Yuankou die er identiek uitziet. De Zhi Yuankou is iets kleiner (195 meter lang, 42 meter breed) en vaart onder de vlag van China.

heavy load carrier schepen
Beide schepen waren nog niet lang geleden in Hamina Finland geweest. Het grootste heavy lift ship ter wereld is de BOKA Vanguard (275 meter en 79 meter breed). Het tonnage van de BOKA Vanguard is 91,784 GT. De Xiang He Kou heeft een tonnage van 48,163 GT en het tonnage van de Zhi Yuankou is 38,039 GT.

Damen Flushing

Scheepsbouwer Damen kennen we in Vlissingen vooral van zijn superjachten. Het casco van deze luxe schepen wordt gebouwd in het buitenland en vervolgens vindt de afwerking plaats in Vlissingen. De scheepswerf voor de superyachts ligt in de binnenstad van Vlissingen. Damen heeft ook een scheepswerf in Vlissingen-Oost en hier worden de grote schepen gebouwd en gerepareerd. Op de Engelstalige website van Damen is te lezen dat ze tientallen soorten boten kunnen leveren. Sleepboten, veerboten, drijvende droogdokken, offshore onderhoudsschepen, heavy lift carriers, zoek- en reddingsboten, loodsboten, patrouilleschepen en marineschepen.

Heavy lift vessel Flushing
Damen Vlissingen kan twee soorten heavy lift vessels leveren van 145 meter lang en 26 meter breed. Het schip is uitgerust met twee kranen die elk 900 ton kunnen tillen.
Scheepsvaart

Containerschip Cosco Faith – Vlissingen (366 meter)
Riviercruise Zeeland
Cruiseboot Olympia in Veere
Veerboot Vlissingen Breskens
Loodsboten Vlissingen