Loodsboot Vlissingen

By | 19 december 2015

loodshaven vlissingen waaruit de loodsboten de Westerschelde opvaren

Kijken naar de Loodsboten

De loodsbotenhaven is naast het Keizersbolwerk in het centrum van de stad. Dichtbij is de jachthaven en attractiepark het Arsenaal. Op de achtergrond het Bellamypark en de Nieuwendijk. Toeschouwers hebben vanaf de kant een mooi uitzicht op de loodsboten die af- en aanvaren naar de zeeschepen op de Westerschelde.

Loodsboten op de Westerschelde

De Westerschelde heeft veel ondiepe plekken en sterke stromingen. Het is daarom een van de moeilijkste rivieren om te bevaren. De schepen op de Westerschelde moeten een loods aan boord nemen. Uitzonderingen zijn kleinere schepen zonder gevaarlijke lading en schepen die zeer frequent over de Westerschelde varen.

loodsboot vlissingen
Een loodsboot vaart uit en brengt een loods naar een schip op de Westerschelde. Rechtsboven het standbeeld van Michiel de Ruyter. Op de achtergrond de Oranjemolen op de zeedijk.

De loodsen hebben een grondige opleiding gehad. De registerloods klimt op in bevoegdheid voor steeds grotere schepen. Dit proces duurt tien jaar dan is de loods bevoegd voor het loodsen van schepen van alle lengtes. De loodsen komen zowel uit Belgie als uit Nederland (meeste loodsen zijn Belgisch). Schepen met bestemming een Nederlandse haven worden geloodst door Nederlandse registerloodsen.

ferry passeert grote containerboot
De veerboot naar Breskens passeert een enorm containerschip uit China

[one_half_last]De vaargeulen moeten zeer regelmatig worden uitgediept omdat ze anders dicht zouden slippen. Nederland heeft in het verleden hiervoor een overeenkomst getekend met Belgie. Antwerpen is een van de grootste havensteden in Europa en geheel afhankelijk van de verbinding over de Westerschelde. Een van de grootste containerschepen ter wereld – de Mary Maersk, 400 meter lengte, 9000 containers, 14.50 meter diepte – voer in 2013 over de Westerschelde naar Antwerpen toe.

Vlissingen Maritiem & boten

Vlissingen Maritiem
Kruzenshtern Vlissingen
Loodsboot de Mirfak
Containerschip Cosco Faith (366 meter)

Vlissingen visserij

Vlissingen binnenhaven en vismijn
Dag van de Zeeuwse Visserij
Arnemuiden ARM 20 en ARM 22
VLI 7 Eben Haezer en de VLI 28 Michael-Nicky
YE 139 Elizabeth & Z75 Zeldenrust
Flyshooter SL 27 Johannes
Visserijfeesten Breskens

Tags: loodsboten, loodsboot, loods, Bellamypark, Vlissingen, Vissershaven
Vlissingen hotels, hotel boulevard Vlissingen, Luxe hotels Zeeland, Strandhotels Zeeland, Domburg hotels, Middelburg hotels

Geef een reactie