Vlissingen binnenhaven en vismijn

By | 12 januari 2016

Eerste Binnenhaven
eerste binnenhaven in vlissingen

De Eerste en Tweede Binnenhaven van Vlissingen bevinden zich tussen de zeesluizen en het Kanaal van Walcheren. Tussen beide binnenhavens ligt de Vismijn waar de vissersboten hun verse vis lossen. Langs de Eerste Binnenweg loopt de Prins Hendrikweg die uitkomt bij het treinstation en de terminal van de veerboot naar Breskens.

tweede binnenhaven

In 2009 kocht de gemeente Vlissingen de terreinen van de binnenhavens op van Zeeland Seaports. De gemeente is bezig met een grote stadsuitbreiding in het Scheldekwartier (wat grenst aan de binnenhavens) en de ontplooiing van de Kenniswerf. De Kenniswerf is het gebied tegenover de binnenhavens waarin het ROC en Hogeschool Zeeland liggen. Allerlei hoogwaardige technische bedrijfjes zouden hier moeten komen in samenwerking met de onderwijsinstellingen.

Vismijn Vlissingen
vismijn vlissingen

De Vismijn is het gebouw waar verse vis verkocht wordt aan handelaren en bedrijven. De verse vis wordt aangevoerd door 15 vissersboten maar ook door trucks die ladingen over land brengen. Via een veiling in de vismijn wordt de vis verkocht. De vis wordt vervolgens in koelwagens naar de groothandels, restaurants en winkels gebracht.

Visserijdag Vlissingen
visserijdag vlissingen

De vismijn in Vlissingen bevindt zich net buiten de stad in de Binnenhaven. In 2012 vond hier de Dag van de Zeeuwse Visserij plaats. Diverse vissersschepen meerden af in de Binnenhaven. In de vismijn waren veel kraampjes met informatie en uiteraard kon er vis worden gegeten. Het is me niet duidelijk of er na 2012 nog andere visserijdagen in Vlissingen zijn georganiseerd.

Achter het treinstation is de Buitenhaven waar o.a de veerboot naar Breskens aanlegt. De Buitenhaven heeft een open verbinding met zee. Zeevaart naar de binnenhavens moet door de sluizen.

Vlissingen Maritiem & boten

Vlissingen Maritiem
Tall ship reizen
Kruzenshtern Vlissingen
Loodsboot de Mirfak
Loodsboten
Containerschip Cosco Faith (366 meter)

Vlissingen visserij

Vlissingen binnenhaven en vismijn
Dag van de Zeeuwse Visserij
Arnemuiden ARM 20 en ARM 22
VLI 7 Eben Haezer en de VLI 28 Michael-Nicky
YE 139 Elizabeth & Z75 Zeldenrust
Flyshooter SL 27 Johannes
Visserijfeesten BreskensGeef een reactie