Binnenhaven Vlissingen en vismijn

By | 12 januari 2016

eerste binnenhaven vlissingen
De Eerste en Tweede Binnenhaven van Vlissingen bevinden zich tussen de zeesluizen en het Kanaal door Walcheren. Schepen moeten door de sluizen varen om in de binnenhavens te komen. Tussen beide binnenhavens ligt de vismijn waar de vissersboten hun verse vis lossen. Alleen schepen met een vergunning of een tijdelijke ontheffing mogen aanmeren in de binnenhavens. Pleziervaartuigen liggen in de naastgelegen jachthaven VVW Schelde of in de Michiel de Ruijterhaven (bij de loodshaven).

Tweede Binnenhaven Vlissingen
In 2009 kocht de gemeente Vlissingen de terreinen van de binnenhavens op van Zeeland Seaports. De gemeente is al geruime tijd bezig met de ontwikkeling van de Kenniswerf. Allerlei hoogwaardige technische bedrijfjes zouden hier moeten komen in samenwerking met de University of Applied Sciences (Hogeschool Zeeland) en het MBO. Een mooi voorbeeld is Sea Lab Vlissingen dat tegenover het gebouw van de hogeschool ligt.

vismijn Vlissingen
De vismijn is het gebouw waar verse vis verkocht wordt aan handelaren en bedrijven. De verse vis wordt aangevoerd door 15 vissersboten maar ook door trucks die ladingen over land brengen. Via een veiling in de vismijn wordt de vis verkocht. De vis wordt vervolgens in koelwagens naar de groothandels, restaurants en winkels gebracht.

Bedrijven binnenhaven Vlissingen

– Bankert Boating
– Slurink Bunkerstations
Oceanwide Expeditions
– Vishandel De Zeebaars
– Minderhoud Techniek B.V. Welding & Repair
– Diesel Repair Stellendam
– Zeeuwse Visveilingen
– Provoost Maritiem

Buitenhaven Vlissingen

Naast de Eerste- en Tweede Binnenhaven ligt de Buitenhaven die een open verbinding heeft met de Westerschelde. Enkele grote bedrijven aan de Buitenhaven zijn Vesta Terminal Flushing en Finsa. Het Veiligheidscentrum Zeeland (waar de brandweer oefent) ligt aan de overzijde. Een nieuw bedrijf is Ørsted Wind Power Netherlands dat sinds 2020 een kantoor heeft aan de Buitenhaven. Cruiseschepen voor zeecruises en zware beladingsschepen (heavy lift ship) meren ook aan in de Buitenhaven als ze Vlissingen aan doen. Riviercruiseboten kunnen wel door het Kanaal door Walcheren en varen meestal via Middelburg naar het Veerse Meer.

Veerboot naar Breskens & Treinstation

Een bekend bedrijf aan de Buitenhaven is de veerboot naar Breskens. Naast de ferry terminal ligt het treinstation van Vlissingen.

Vlissingen visserij

Vlissingen binnenhaven en vismijn
Dag van de Zeeuwse Visserij
Arnemuiden ARM 20 en ARM 22
VLI 7 Eben Haezer en de VLI 28 Michael-Nicky
YE 139 Elizabeth & Z75 Zeldenrust
Flyshooter SL 27 Johannes
Visserijfeesten Breskens

Geef een reactie