
slavenhandel
In 1730 ging de MCC zich ook bezig houden met de slavenhandel. De West-Indische Compagnie (WIC, 1621-1791) had tot 1730 het alleenrecht om slaven te vervoeren. Boten voeren naar Afrika waar handelsgoederen (wapens, alcohol, snuisterijen) werden geruild voor slaven uit Afrika. Vervolgens ging de reis over de Atlantische Oceaan naar West-Indie waar de slaven werden verkocht. Handelsgoederen (goud, katoen, tabak, koffie) werden ingekocht en mee teruggenomen naar Europa. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden heeft ongeveer 5% van alle slaven over de Atlantische Oceaan vervoerd (ongeveer 550.000 mensen). De MCC heeft ongeveer 257.000 slaven vervoerd Op 1 juli 1863 schafte Nederland de slavernij af. Op Slavenhandelmcc is veel informatie over de slavenhandel van destijds.

Midden op de Balans, achter de fontein, staat een monument wat herinnerd aan de Zeeuwse slavenhandel. Het is een wit-zwarte rechthoekige pilaar.
De Balans is het pleintje voor de Abdij. Het plein dankt zijn naam aan het waaggebouw (met balans) dat vroeger hier stond.
rijksmonumenten Middelburg
– Damplein (35)
– Kinderdijk (32)
– Herenstraat (29)
– Vlasmarkt (28)
– Wagenaarstraat en Hofplein(27)
– Molenwater (18)
– Spuistraat (10)
– Verwerijstraat (6)
– Oude Stadhuis
– Lange Jan
– Kuiperspoort
– Graanbeurs
– Stadsschuur en getijdenmolen
– Loskade in Middelburg
– Korendijk
– St. Jorisdoelen
– Oostkerk
– Koepoort
– Spijkerbrug
– Kloveniersdoelen
– Vismarkt
Tags: slavenhandel, Middelburg, Zeeland, monument, Middelburgsche Commercie Compagnie (MCC)