Dishoek monument

dishoek monument tweede wereldoorlog
In november 2019 werd in Dishoek een monument onthuld voor de soldaten van het 47th Royal Marines Commando die omkwamen bij de bevrijding van Walcheren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 1 november 1944 zetten de geallieerden de aanval in op Walcheren. Commando’s van het Britse No. 4 Commando landen in Vlissingen bij de Oranjemolen (Uncle Beach). In Westkapelle landden het Royal Marine Commando versterkt met soldaten uit Noorwegen, Belgie en Nederland. De 2e Canadese Infanteriedivisie viel aan via de Sloedam (achter Arnemuiden).

memorial dishoek zeeland
Op het monument in Dishoek staan de namen van de gevallen geallieerde soldaten. Het monument is te vinden op de top van de duinovergang naar strandpaviljoen Kaapduin waar ook de strandwachtenpost is. Een soortgelijk memorial is het monument in Westkapelle dat op de zeedijk staat.

Dishoek bunker – Umbrella

Dishoek bunker - Umbrella
Vierhonderd meter verderop (richting strandpaviljoen De Zeebries) is een informatiebordje te vinden over de Umbrella. Deze grote bunker stond destijds in de duinen van Westduin en had een betonnen dak dat op 4 stalen poten rustte. De bunker diende als observatiepost om vuurleiding te geven aan de kanonnen op Walcheren. In de Tweede Wereldoorlog was er in Dishoek een bunkercomplex van 22 bunkers. Tien bunkers zijn behouden waarvan 6 bunkers bezichtigd kunnen worden. Een bijzondere bunker is de hospitaalbunker M-159 die waarschijnlijk de enig resterende is in zijn soort. De bunkers in Dishoek liggen op prive-terrein. Een rondleiding van 1,5 uur kost 8 euro p.p.

Atlantikwall Walcheren

Atlantikwall Walcheren foto’s en video’s
bunker Oranjemolen (zeedijk Vlissingen)
Kernwerk Vlissingen
bunkers Koudekerke (Stp. Von Kleist)
bunkers Koudekerke (Stützpunkt Kolberg)
Kasteel Ter Hooge (Middelburg)
bunkers Toorenvliedt(Middelburg)
Bunkerpad Vlissingen-Middelburg
Batterij Vrijburg (Batterie Nord, West-Souburg)
– bunker 680 (Groot Abeele)
Bunkers Ritthem (beide bij centrum)
Anti-tankmuur (Ritthem)
bunker 700 (Fort Rammekens, Ritthem)
Inundatiemonument Ritthem
Tags: Liberation of Walcheren, memorial