Fietsen in Zoutelande

fietsen bij Zoutelande

Fietsen in Zoutelande

Vanuit Zoutelande kan je eenvoudig een aantal leuke fietstochten maken. De overheid heeft de afgelopen jaren een aantal fietspaden aangelegd achter en op de duinen. Dit fietst een stuk prettiger dan langs de autoweg. Deze fietspaden zijn alleen voor fietsers en niet voor (benzine)scooters. Op deze pagina staan een aantal suggesties van fietstochten op Walcheren, Neeltje Jans en naar Zeeuws-Vlaanderen.

Fietsen naar bunkers Koudekerke en kasteel

Het fietspad richting Dishoek gaat door een smalle strook bos langs de duinen. Ongeveer een kilometer na Strandcamping Valkenisse kan men linksaf een paadje inslaan dat overgaat in de Zuidweg. Rijdt men de Zuidweg uit dan komt men bij een brede sloot welke in de Tweede Wereldoorlog een anti-tankgracht was. Bij deze sloot begint een speciaal aangelegd fietspad over het weiland langs 5 bunkers. Dit gebied werd in de Tweede Wereldoorlog ‘Stützpunkt Kolberg’ genoemd. Het paadje komt uit in Koudekerke. Steek vervolgens de N288 over, de Noordweg in. Sla hierna rechtsaf de Breeweg in. Men kan nu 2km rechtdoor rijden in de Breeweg om tenslotte bij een parkeerplaats aan te komen dichtbij een bos. Er is plek voor fietsen en auto’s. In het bos is een wandelpad uitgezet om het Kasteel Ter Hooge heen. Het kasteel is een prive woning; men kan het niet van binnen bezoeken. Van de parkeerplaats naar het centrum van Middelburg is ongeveer 2km rijden. Knooppunten: 42 (Zoutelande), 44, 80, 53 (Koudekerke), 56 (Middelburg), 55, 52 (Grijpskerke), 50 (Biggekerke), 42.

fietsen naar Middelburg

De historische binnenstad van Middelburg telt meer dan 1000 rijksmonumenten. Toeristische hoogtepunten zijn de abdij en het oude stadhuis op de Markt. Mooie straten zijn de Korendijk/Kinderdijk en de buurt rondom de grote Oostkerk. Men kan natuurlijk ook de fiets neerzetten op een bepaald punt en dan gaan wandelen. Een bewaakte fietsenstalling in het centrum is op het Zusterplein achter de Markt. In de stalling zijn tevens schone openbare toiletten.

rondje Walcheren
Een bekende fiets & autoroute is een ‘rondje Walcheren’. Een rondje zou kunnen zijn Zoutelande – WestkapelleDomburgVrouwenpolderVeere – Middelburg – Zoutelande. De grootste ronde is als ook over Vlissingen gereden wordt. De afstand van de grootste ronde is ongeveer 60km.

fietsroute Dishoek Vlissingen

Vlissingen – Westerschelde

Het fietspad van Zoutelande loopt onderaan de duinen via Dishoek naar de boulevard van Vlissingen. Rijdt de boulevard helemaal af; men is nu in hartje Vlissingen. Bij de jachthaven (bij het standbeeld van Michiel de Ruyter) kan de de zeedijk weer opgegaan worden tot aan de Piet Heinkade waar de sluizen zijn van het Kanaal door Walcheren. Steek de sluizen over en neem de Veerhavenweg. Deze weg is niet meer in gebruik voor auto’s. Sla vervolgens de Poortersweg in en dan de Oostelijke Bermweg. Men komt nu op een zeedijk die langs de Westerschelde gaat. Onderweg passeert men het Ritthemse bos. Na omgeveer 5km komt men uit bij Fort Rammekens (€3) welke een van de oudste zeeforten is in West-Europa. Van het fort kan men vervolgens richting Middelburg fietsen en zo weer terug naar Zoutelande. Totale afstand is ongeveer 40km. Knooppunten: 42 (Zoutelande), 44, 80, 81 (Dishoek), 86(treinstation Vlissingen), 85 (Oosterhavenweg), 90 (Fort Rammekens), 91, 57 (Middelburg Schroebrug), 56, 55, 52 (Grijpskerke), 50 (Biggekerke), 42 (Zoutelande).

veerboot Breskens

Fiets langs en op de duinen van Zoutelande naar de boulevard van Vlissingen. Rijdt de gehele boulevard af tot aan het Bellamypark (restaurants, terrasjes). Steek de sluisdeur over van de jachthaven en rijdt de zeedijk (Groene Boulevard) af. Men komt uit bij de zeesluizen waar ook het treinstation is van Vlissingen en de terminal van de veerboot naar Breskens. Totale afstand is ongeveer 14km van Zoutelande. De overtocht naar Breskens is twee keer per uur en duurt 25 minuten. Ticket kost ongeveer €7 retour voor een persoon met een fiets. Als het druk is op de Westerschelde vaart men tussen grote schepen door. Van Breskens kan men eventueel over de dijk/duinen fietsen richting Nieuwvliet of Cadzand-Bad.

Fietsen naar Neeltje Jans

Neeltje Jans is een voormalig werkeiland dat halverwege de Oosterscheldekering ligt. Op het eiland is een themapark en informatiecentrum gevestigd over de Deltawerken. Op de heenreis zou men kunnen fietsen langs de dijken via Westkapelle – Domburg – Oostkapelle – Vrouwenpolder. Terug fietsen kan via de (kortste) route Vrouwenpolder – Serooskerke – Grijpskerke – Zoutelande.

Zeeland Hotels & Appartementen

Appartementen Zoutelande
Bijzonder overnachten Zeeland (kasteel, boot, kerk, glamping)
Hotels Zeeland met familiekamer
Strandhotels Zeeland
Luxe hotels Zeeland
Hotels met laadpaal elektrische auto