Veere


Veere is een dorpje op het schiereiland Walcheren in de provincie Zeeland. Het heeft ongeveer 1600 inwoners. Lokale attracties zijn de Markt met zijn oude stadhuis en terrasjes, de Kaai (museum, horeca en jachthaven) en de pier aan het Veerse Meer.

De gemeente Veere echter is een stuk groter en telt (behalve het dorp Veere) 12 andere dorpjes in de buurt: Aagtekerke, Biggekerke, Domburg, Gapinge, Grijpskerke, Koudekerke, Meliskerke, Oostkapelle, Serooskerke, Vrouwenpolder, Westkapelle en Zoutelande. Koudekerke is het grootst met 3500 inwoners. In totaal wonen er 22.000 mensen in de gemeente Veere. Het toerisme is erg belangrijk voor de regio. Een groot gedeelte van de Walcherse kust met zijn stranden behoort tot de gemeente Veere. Er zijn tientallen campings en minicampings, 50 hotels en duizenden vakantiewoningen.


Het oude stadhuis is de blikvanger in het centrum (samen met de grote OLV kerk). Veel mensen in de regio die willen trouwen kiezen als locatie het stadhuis van Veere.


Veere heeft verschillende jachthavens. De meest opvallende jachthaven ligt in het centrum aan de Kaai.

Attracties dorp Veere
Veerse Meer
Rondvaart
Grote Kerk ( Onze-Lieve-Vrouwekerk)
– Museum de Schotse huizen
– Museum De Vierschaar


Een aanrader is het wandelen op de stadswallen van Veere. Als men de houten brug oversteekt bij de jachthaven dan kan men naar een open grasveld lopen. Via een deur in de dijk gaat men door een tunnel naar een oude fortificatie. Er is ook een vlot dat met kabels naar de overkant van het water gaat.

Hotels in het dorp Veere

Veere heeft enkele populaire hotels en Bed en Breakfast’s. Bekijk de foto’s op Veere hotels + B&B. Auberge de Campveerse Toren (282 reviews, 8.2) ligt aan het Veerse Meer. Willem van Oranje heeft op deze plaats in 1575 zijn bruiloft gevierd. Met standaard kamers en familiekamers. Hotel ’t Waepen van Veere (487 reviews, 8.1) ligt midden op de Markt bij het historische stadhuis. Het terras is erg in trek bij dagjesmensen en toeristen. Hotel De Heeren (311 reviews, 9.0) ligt aan de Kaai en kijkt uit over de jachthaven. Bed en Brood (401 reviews, 9.1) is gevestigd in een historisch herenhuis uit 1819 op 100 meter van de OLV Kerk. Brasserie de Peperboom (191 reviews, 8.9) ligt in het centrum dichtbij Markt en Kaai. B&B Veers Buuten (136 reviews, 9.7) is een moderne accommodatie op 10 minuten lopen van de Markt maar scoort erg hoge reviews.

Restaurants & uitgaan

De restaurants in het dorp liggen vaak op de Markt en rond de jachthaven. Cafés zijn voornamelijk te vinden in Domburg. In het weekend pendelt een speciale discobus langs de dorpen in de gemeente Veere. In Zoutelande is de populaire jongerendisco JoJo (15-20 jaar).

Parkeren

Het parkeerterrein in het centrum van Veere is op het Oranjeplein. Dit terrein is toegewezen aan vergunninghouders. Bezoekers mogen er ook parkeren mit ze een dure dagkaart kopen van 50 euro. Veel goedkoper is het langgerekte parkeerterrein langs het kanaal dat 2,40 euro kost per uur. Gratis parkeren in Veere kan ook als je het niet erg vindt om 10 minuten te lopen. Het parkeerterrein tegenover Zorgcentrum Sandenburg is gratis. Er is ook een parkeerterrein nabij de Kaai (Bastion) en dit terrein kost 3,20 euro per uur of 16 euro voor een dagkaart. Laadpalen Veere zijn te vinden op het Oranjeplein en op het parkeerterrein langs het kanaal. Bekijk hier de foto’s van parkeren Veere stad 2023.

Zwembad

Domburg heeft subtropisch zwembad De Parel met een grote glijbaan van 79 meter, subtropisch bed, een paar kuurbaden met warm water, snelstromende rivier en een sauna (toeslag). Een kaartje voor 16 jaar en ouder in het hoogseizoen kost 10 euro. In het laagseizoen is het 6,5 euro. De gemeenten Vlissingen/Middelburg hebben een gemeenschappelijk zwembad met een recreatiebad, glijbaan en een wedstrijdbad. Ideaal als je van baantjes zwemmen houdt of kleine kinderen hebt.

Bus & trein

Treinstation is in Middelburg. De trein rijdt 2x per uur naar Roosendaal/Amsterdam en Vlissingen. Naast het treinstation in Middelburg vertrekken elk uur diverse lijndienst bussen naar alle dorpen in de gemeente Veere. Bus nummer 64 gaat van Middelburg station via Veere (10 minuten) naar Oostkapelle, Domburg, Westkapelle en Zoutelande.

Jachthaven & sluis

Er zijn drie jachthavens in het dorp: aan het Veerse Meer, in het Kanaal door Walcheren en in de oude stadshaven. Via de sluis in het kanaal kan naar Vlissingen en de Westerschelde gevaren worden.