Veere

By | 14 november 2015

het dorpsplein in Veere
Veerse Meer aanlegsteiger

Veere is een dorpje op het schiereiland Walcheren in de provincie Zeeland. Het heeft ongeveer 1600 inwoners. Locale attracties zijn de Markt met zijn oude stadhuis en terrasjes, de Kaai (museum en jachthaven) en de pier aan het Veerse Meer.

De gemeente Veere echter is een stuk groter en telt (behalve het dorp Veere) 12 andere dorpjes in de buurt: Aagtekerke, Biggekerke, Domburg, Gapinge, Grijpskerke, Koudekerke, Meliskerke, Oostkapelle, Serooskerke, Vrouwenpolder, Westkapelle en Zoutelande. Koudekerke is het grootst met 3500 inwoners. In totaal wonen er 22.000 mensen in de gemeente Veere.

restaurants op markt veere

toerisme
Het toerisme is erg belangrijk voor de regio. Een groot gedeelte van de Walcherse kust met zijn stranden behoort tot de gemeente Veere. Er zijn tientallen campings en minicampings, 50 hotels en enkele duizenden vakantiewoningen.

onze lieve vrouwe kerk

attracties
Veerse Meer
Stadhuis
Rondvaart
– Onze-Lieve-Vrouwekerk
– Museum de Schotse huizen
– Museum De Vierschaar

Hotels in het dorp Veere

Veere heeft twee populaire drie sterren hotels. Beide hotels score hoge reviews op het internet. Auberge de Campveerse Toren ligt aan het Veerse Meer. De standaard kamers hebben uitzicht op de tuin. De suite heeft een slaapkamer en woonkamer met een kitchenette. Willem van Oranje heeft op deze plaats in 1575 zijn bruiloft gevierd. Hotel ‘t Waepen van Veere ligt op de Markt bij het historische stadhuis. Beide accommodaties zijn relatief klein (14-15 kamers) en kunnen daarom in het vakantie seizoen snel volgeboekt zijn. Net buiten het centrum is boerderijcamping Plantlust. De camping verhuurt chalets met drie slaapkamers. Er is gratis wifi aanwezig.

Restaurants & uitgaan
De restaurants in het dorp liggen vaak op de Markt en rond de jachthaven. Cafe’s zijn voornamelijk te vinden in Domburg. Discotheek De Hooizolder staat in Westkapelle. In het weekend pendelt een speciale discobus langs de dorpen in de gemeente Veere en De Hooizolder. In Zoutelande is de populaire jongerendisco JoJo (vanaf 15 jaar).

Zwembad
Een kaartje voor subtropisch zwembad De Parel in Domburg kost in het hoogseizoen €10. De gemeenten Vlissingen/Middelburg hebben een gemeenschappelijk zwembad met een recreatiebad, glijbaan en wedstrijdbad. Een los kaartje kost €4.90.

Bus & trein
Treinstation is in Middelburg. De trein rijdt 2x per uur naar Roosendaal/Amsterdam en Vlissingen. Naast het treinstation in Middelburg vertrekken elk uur diverse lijndienst bussen naar alle dorpen in de gemeente Veere. Bus nummer 64 gaat van Middelburg station via Veere (10 minuten) naar Oostkapelle, Domburg, Westkapelle en Zoutelande.

Jachthaven & sluis
Er zijn drie jachthavens in het dorp: aan het Veerse Meer, in het Kanaal door Walcheren en in de oude stadshaven. Via de sluis in het kanaal kan naar Vlissingen en de Westerschelde gevaren worden.Geef een reactie