Veere

By | 14 november 2015


Veere is een dorpje op het schiereiland Walcheren in de provincie Zeeland. Het heeft ongeveer 1600 inwoners. Lokale attracties zijn de Markt met zijn oude stadhuis en terrasjes, de Kaai (museum en jachthaven) en de pier aan het Veerse Meer.

De gemeente Veere echter is een stuk groter en telt (behalve het dorp Veere) 12 andere dorpjes in de buurt: Aagtekerke, Biggekerke, Domburg, Gapinge, Grijpskerke, Koudekerke, Meliskerke, Oostkapelle, Serooskerke, Vrouwenpolder, Westkapelle en Zoutelande. Koudekerke is het grootst met 3500 inwoners. In totaal wonen er 22.000 mensen in de gemeente Veere. Het toerisme is erg belangrijk voor de regio. Een groot gedeelte van de Walcherse kust met zijn stranden behoort tot de gemeente Veere. Er zijn tientallen campings en minicampings, 50 hotels en duizenden vakantiewoningen.


Het oude stadhuis is de blikvanger in het centrum (samen met de grote OLV kerk). Veel mensen in de regio die willen trouwen kiezen als locatie het stadhuis van Veere.


Veere heeft verschillende jachthavens. De meest opvallende jachthaven ligt in het centrum aan de Kaai.

Attracties dorp Veere
Veerse Meer
Rondvaart
Grote Kerk ( Onze-Lieve-Vrouwekerk)
– Museum de Schotse huizen
– Museum De Vierschaar


Een aanrader is het wandelen op de stadswallen van Veere. Als men de houten brug oversteekt bij de jachthaven dan kan men naar een open grasveld lopen. Via een deur in de dijk gaat men door een tunnel naar een oude fortificatie. Er is ook een vlot dat met kabels naar de overkant van het water gaat.

Hotels in het dorp Veere

Veere heeft twee populaire drie sterren hotels. Beide hotels score hoge reviews op het internet. Auberge de Campveerse Toren ligt aan het Veerse Meer. De standaard kamers hebben uitzicht op de tuin. De suite heeft een slaapkamer en woonkamer met een kitchenette. Willem van Oranje heeft op deze plaats in 1575 zijn bruiloft gevierd. Hotel ’t Waepen van Veere ligt op de Markt bij het historische stadhuis. Beide accommodaties zijn relatief klein (14-15 kamers) en kunnen daarom in het vakantie seizoen snel volgeboekt zijn. Net buiten het centrum is boerderijcamping Plantlust. De camping verhuurt chalets met drie slaapkamers. Er is gratis wifi aanwezig.

Restaurants & uitgaan
De restaurants in het dorp liggen vaak op de Markt en rond de jachthaven. Cafe’s zijn voornamelijk te vinden in Domburg. Discotheek De Hooizolder staat in Westkapelle. In het weekend pendelt een speciale discobus langs de dorpen in de gemeente Veere en De Hooizolder. In Zoutelande is de populaire jongerendisco JoJo (vanaf 15 jaar).

Zwembad
Domburg heeft subtropisch zwembad De Parel met een grote glijbaan van 79 meter, subtropisch bed, een paar kuurbaden met warm water, snelstromende rivier en een sauna (toeslag). Een kaartje voor 16 jaar en ouder in het hoogseizoen kost 10 euro. In het laagseizoen is het 6,5 euro. De gemeenten Vlissingen/Middelburg hebben een gemeenschappelijk zwembad met een recreatiebad, glijbaan en een wedstrijdbad. Ideaal als je van baantjes zwemmen houdt of kleine kinderen hebt.

Bus & trein
Treinstation is in Middelburg. De trein rijdt 2x per uur naar Roosendaal/Amsterdam en Vlissingen. Naast het treinstation in Middelburg vertrekken elk uur diverse lijndienst bussen naar alle dorpen in de gemeente Veere. Bus nummer 64 gaat van Middelburg station via Veere (10 minuten) naar Oostkapelle, Domburg, Westkapelle en Zoutelande.

Jachthaven & sluis
Er zijn drie jachthavens in het dorp: aan het Veerse Meer, in het Kanaal door Walcheren en in de oude stadshaven. Via de sluis in het kanaal kan naar Vlissingen en de Westerschelde gevaren worden.

Geef een antwoord