Grote Kerk Veere


De Grote Kerk in Veere (ook wel genoemd Onze-Lieve-Vrouwekerk) is van verre al te zien. Het grote bouwwerk staat aan de rand van het kleine dorp. De kerk werd in 1342 gesticht als Onze Lieve Vrouw Ter Sneeuw. Het werk aan de kerk werd nooit voltooid. In de loop van de eeuwen is de kerk verschillende keren zwaar beschadigd en diende het voor de Franse bezetter als onderdak voor paarden, hospitaal en kazerne.


De huidige eigenaar van de Grote Kerk is de Stichting Monumenten Bezit (SMB) die honderden monumenten in Nederland beheert. Het was het eerste rijksmonument van Nederland. In de kerk is de geschiedenis van Veere te zien maar ook moderne kunst. Regelmatig worden er evenementen georganiseerd.

grote kerk veere zijkant
De openingstijden van 1 april tot 1 oktober zijn dinsdag t/m zondag: van 10.00 tot 17.00 uur. In het laagseizoen is de kerk op maandag en dinsdag gesloten. Ieder jaar is er een tijdelijke tentoonstelling. Dit jaar is er een beeldengroep van een kunstenaar. De entree voor een gezin is €20. Een volwassene betaalt los €10 om de Grote Kerk van binnen te zien + de tentoonstelling te bekijken. In het hoogseizoen (april – oktober) kan ook de kerktoren bezichtigd worden.


Naast de kerk is een cisterne met een oude waterput uit 1551. Het water van het dak van de Grote Kerk werd opgevangen en naar de put gevoerd.

Dagje uit Veere

Stadhuis Veere
Stadswallen Veere
Dagje uit Veere
Laadpaal elektrische auto Oranjeplein
Veerse Meer
Veere jachthavens
Strandhotels Zeeland
Luxe hotels Zeeland