Amels Vlissingen open dag 2019

By | 19 oktober 2019

Amels Vlissingen open dag 2019
Amels Vlissingen hield vandaag een open dag van 10.00 – 16.00 uur. De vorige open dag was twee jaar geleden. Het Nederlandse bedrijf bouwt superjachten voor gefortuneerden. Voor een gewoon superjacht betaalt men tientallen miljoenen euro’s. De grootste superjachten kosten een honderden miljoenen. In een online video vertelde een medewerkers van Amels dat er 1 uur voor sluitingstijd 6500 bezoekers geteld waren en dat de teller uiteindelijk wel eens meer dan 7500 mensen zou kunnen zijn. Er waren veel families met kinderen. De grootste attractie op de open dag was het superjacht April dat in het droogdok lag.

een superjacht in de steigers
De route van de open dag ging door verschillende loodsen. Op bovenstaande foto staat een superjacht in de steigers. De schepen komen (naar ik meen) casco van andere landen zoals Roemeniƫ en worden dan verder afgebouwd in Vlissingen. Naast het schilderwerk moet het gehele interieur en elektrische systeem worden aangelegd. Aan een boot werken soms wel 100 vaklui. Er waren veel kraampjes in de bedrijfshallen. Leveranciers lieten hun producten zien die gebruikt werden in de bouw van de superjachten. Dit varieerde van design meubels, bedrading, lijm, verf, buizen tot aan kogelvrij glas. Ook werd er om personeel gevraagd en om jongelui die het vak wilden leren. De markt van superjachten is nog steeds groeiend en Amels is uitgegroeid tot een belangrijke bouwer van luxe schepen. Hun nieuwste schip is de SeaXplorer die uitermate geschikt is als expeditieschip naar de pool.

superjacht in droogdok
Dit superyacht was genaamd April. Bezoekers konden rondom het schip lopen. In het verleden kan ik me herinneren dat bezoekers ook wel eens op de bovenkant van een jacht mochten staan maar dat is kennelijk verleden tijd. Er komen nu veel meer bezoekers. Hier staan foto’s van de open dag uit 2011. De schepen van de marine en koopvaardijschepen worden niet meer in de binnenstad gebouwd maar in de vestiging in Vlissingen-Oost. Hier is ook de haven van Vlissingen en industrie.

superjacht in het droogdok van Amels Vlissingen
Vanaf de kant had men een prima uitzicht op de boot. Het langste superjacht dat Amels heeft gebouwd was Here Comes The Sun dat 83 meter lang was. De bemanning van dat schip is 25 personen inclusief de kapitein. Er is plek voor 17 gasten op Here Comes The Sun. De maximum snelheid is 14,5 knopen (= bijna 27 km/uur). Andere grote jachten van Amels Vlissingen waren o.a de Montkaj (75m), Universe (74m), PLVS VLTRA (74m), New Secret (74m) en Ilona (74m). Schepen die in 2019 werden afgeleverd waren de Nomad (55m), Papa (55m), Aurora Borealis (67m) en de Sixth Sense (74m). Het grootste superjacht van Amels ligt in januari 2020 aan de kade in Vlissingen. Dit nieuwe schip is 78 meter lang en is minder lang dan Here Comes The Sun (83 meter) maar het heeft een groter tonnage.

voorsteven van een superjacht in loods
Paul Allen (van Microsoft) bezit het jacht Octopus dat 120 meter lang is en een waarde heeft van 200 miljoen dollar. Het duurste superyacht ter wereld was de Eclipse van de Russische multimiljardair Roman Abramovitsj. Hij is ook eigenaar van de Engelse voetbalclub Chelsea. De bouwkosten van de Eclips werden in 2010 op 340 miljoen euro geschat. Er zijn 18 cabines aan boord voor maximaal 36 gasten. De bemanning bestaat uit 60-70 personen. Naast een ongekende luxe schijnt het schip ook uitgerust te zijn met een rakettenafweersysteem. Het grootste en duurste superjacht op dit moment is de Azzam die 180 meter lang is en 600 miljoen dollar heeft gekost. De eigenaar van de Azzam is een sheik uit het Midden-Oosten.

Tags: open dag, Amels, Vlissingen, 2019, superyacht, superjacht, luxe boten, watersport, scheepsbouwer, Veere jachthavens, Veerse Meer, riviercruises 2020, rondreis Zeeland, evenementen

Vakantie Zeeland

Strandhotels Zeeland
Luxe hotels in Zeeland
Domburg hotels en appartementen
Renesse hotels en appartementen