Bruggen Kanaal door Walcheren

By | 26 december 2015

plaquette kanaal door walcheren 1873
Het Kanaal door Walcheren werd in 1873 geopend door Koning Willem III. het Een plaquette is te vinden bij de ingang van de sluizen in Vlissingen. Het kanaal heeft een lengte van bijna 15 km en loopt via Middelburg naar Veere (Veerse Meer). Gebruikers zijn zowel beroepsvaart als pleziervaart. Op de achtergrond een containerschip op de Westerschelde. Zulke grote schepen kunnen niet het kanaal op. De maximale diepgang voor de zeesluis in Vlissingen is 7,30 meter en bij de binnenhavens is het 6,40 meter. Van Vlissingen naar Veere is de diepgang 4,30 meter. Door onderhoudswerkzaamheden kan het waterpeil soms verlaagd worden naar 3,70 meter. Tot de grootste schepen op het kanaal behoren riviercruiseboten die een lengte kunnen hebben van 135 meter.

Sloebrug over het kanaal door walcheren
Vlissingen heeft 3 bruggen over het Kanaal door Walcheren: Keersluisbrug, Sloebrug en de draaibrug in Oost-Souburg. De Sloebrug (foto bovenaan) is de belangrijkste brug van Vlissingen. De snelweg A58 Roosendaal – Vlissingen komt uit op een kruising met stoplichten. Rechtsaf is naar Oost-Souburg. Rechtdoor, de Sloebrug over, richting wijken als het Middengebied, Lammerenburg en Pauwenburg. Naar het Badstrand en Nollestrand is rechtdoor rijden over de Sloebrug. Ook verkeer dat naar de Zeeuwse stranden gaat van Koudekerke, Dishoek en Westduin kan hier de brug over.

keersluisbrug in vlissingen
De Keersluisbrug is de brug die het dichtst bij de binnenstad van Vlissingen is. Veel verkeer van de binnenstad Vlissingen <-> Oost-Souburg/A58. Ook het verkeer van en naar het treinstation en veerboot Breskens gaat grotendeels over de Keersluisbrug. Het meeste verkeer naar Middelburg gaat over de autoweg langs het Kanaal door Walcheren en steekt niet een brug over.

draaibrug souburg
De oude draaibrug verbindt Oost – en West-Souburg met elkaar. Er kunnen alleen fietsers, scooters en voetgangers overheen. De brug is onmisbaar voor scholieren die vanuit Oost-Souburg (grootste wijk in Vlissingen) naar de middelbare scholen in Vlissingen en Middelburg moeten. Ook zijn er veel reizigers die in de wijken West-Souburg, Westerzicht en Lammerburg wonen (aan de overkant van het Kanaal) en opstappen op het treinstation in Oost-Souburg.

Schroebrug Middelburg
De Schroebrug in Middelburg is dichtbij het centrum van de stad. Al het autoverkeer gaat over deze brug. Fietsers gaan over afgescheiden paden. Op de achtergrond het grote gebouw van Rijkswaterstaat Zee En Delta dat over het kanaal uitkijkt.

Stationsbrug Middelburg
De stationsbrug ligt tegenover het treinstation van Middelburg. De brug werd in 2019 gerenoveerd en heeft een groene kleur gekregen. Er mogen alleen scooters, fietsers, voetgangers en lijndienstbussen over de stationsbrug rijden. De Schroebrug ligt 500 meter verderop. Als men het treinstation uitloopt dan wandelt men direct het centrum in. Het is ongeveer 10 minuten lopen naar attracties als winkelstraat de Lange Delft en de abdij van Middelburg. Op de achtergrond is de abdijtoren Lange Jan nog net te zien.Geef een reactie