Mountainbike route Vlissingen Dishoek Zoutelande

MTB trail Nollebos Vlissingen
Het Nollebos is een populair natuur- en recreatiegebied in Vlissingen dat tussen de duinen, boulevard Evertsen en Burgemeester van Woelderenlaan ligt. Het heeft meerdere kreken. Aan het bos grenst het Westduinpark. Tezamen is het gebied ongeveer 40 hectare groot.

Mountainbike route Vlissingen – Zoutelande – Vlissingen
MTB Vereniging de Zeeuwse Kust is de stuwende kracht achter de aanleg van mountainbike routes op Walcheren. De route Vlissingen – Dishoek – Zoutelande – Biggekerke – Middelburg – Vlissingen is ruim 32 km. Het hoogtepunt is het pad op de duinen van Groot-Valkenisse naar Zoutelande. Update: het duinpad bij Groot-Valkenisse-Zoutelande mag niet langer gebruikt worden door mountainbikers. De terugreis gaat via Camping Meerpaal (rand van Zoutelande) naar oneffen paden rondom Biggekerke. Hierna gaat de route verder richting Middelburg. Een interessant historisch deel is het Bunkerpad dat tussen Middelburg en Vlissingen loopt. Op het einde van de route is in de wijk Weyevliet Vlissingen nog een leuk MTB trainingparcours. Van Weyevliet is het een paar kilometer rijden naar het Nollebos. De route kreeg 2,97 sterren (uit 5) op MTBroutes. De moeilijkheidsgraad was gemiddeld twee sterren. Veel ondervraagden schreven dat het deel na Biggekerke te vaak over asfalt ging.

Vlissingen Nollebos – start- en eindpunt
De mountainbike route gaat door het Nollebos Vlissingen en eindigt bij parkeerterrein Zwanenburg. Het beste vertrekpunt lijkt het parkeerterrein aan de Zwanenburgseweg te zijn dichtbij de sauna. Aan de rand van de parkeerplaats is een bord met routekaart en een mountainbike pad. Vanaf daar gaat het paadje richting de kanovijver en dan door het bos en langs de duinen naar parkeerterrein Zwanenburg dat aan de rand van het bos ligt.

Natuurbos Nolle-Westduin
MTB pad Vlissingen
Natuurbos Nolle-Westduin is een open gebied dat direct achter parkeerterrein Zwanenburg ligt richting Dishoek. Het is een vrij nieuw park van 12 hectare. Er zijn wandelpaden, natuurspeelplaats, ruiterpad en een mountainbike trail. Links het bordje met de aanduiding MTB pad (geen toegang met fietsen buiten het MTB pad) en rechts het ruiterpad.

MTB pad Zwanenburgseweg Vlissingen
Hindernis op het parcours bij Zwanenburg Vlissingen. De mountainbike route gaat vervolgens richting Westduin.

duinpad westduin
Op de duinen bij Westduin is een mooi wandelpad en soms rijden hier ook wel eens toeristen met fietsen maar dit is eigenlijk niet toegestaan. Mountainbikers op dit wandelpad roepen ergernis op. Op de achtergrond het Nollebos en de appartementengebouwen op de boulevard van Vlissingen.

Zwanenburg – Westduin – Dishoek
mountainbike pad galgeweg westduin
Er is een mountainbike pad dat begint aan de Galgeweg in Westduin (richting rotonde Zwaanweg/Bachlaan). Het pad loopt achter het Vebenabos naar de Verlengde Dishoekseweg in Dishoek. Op de foto het MTB pad dat begint aan de Galgeweg in Westduin en naar Dishoek loopt.

Dishoek – Klein-Valkenisse – Groot-Valkenisse
De mountainbike route komt uit in de Verlengde Dishoekseweg. Naast het fietspad begint daar een mountainbike pad richting Kaapduinseweg. Het pad gaat vervolgens door de Westerscheldelaan, Strandweg en de Klaassesweg. Bij de Zuidweg begint een MTB pad door het weiland richting Klein-Valkenisse. Vervolgens gaat de mountainbike route door het bos naar Groot-Valkenisse waar volgens veel mountainbikers de grootste uitdaging ligt.

mountainbike bord voor de steile trap bij Groot Vakenisse
Het witte bord bij de steile trap in Groot Valkenisse waarschuwt strandgasten voor mountainbikers op de duinen. Het middelste bod toont de MTB route van Vlissingen naar Zoutelande en terug. Het onderste bordje toont de richting aan van de mountainbike route (via de duintrap). Het zanderige pad is kennelijk niet om te mountainbiken.

trap bij camping Valkenisse
De steile duintrap is een van de hoogste trappen op Walcheren met 120 treden. Mountainbikers moeten hier de trap op naar boven als ze op de duinen willen fietsen. Wil je dit liever niet? Er is ook een geasfalteerd fietspad dat onderaan de duinen loopt en ook naar Zoutelandevoert.

Zoutelande mountainbikers op de duinen
Update: het duinpad bij Groot-Valkenisse-Zoutelande mag niet langer gebruikt worden door mountainbikers. Er kwamen teveel klachten binnen bij het Waterschap. Het bord op de foto is inmiddels verdwenen. Van Groot-Valkenisse gaat de route verder naar Zoutelande over een grindpad op de duinen. Op het duin heeft men een prachtig uitzicht over de zee en de stranden. Hier bevindt zich de startplek voor paragliding. Wandelaars werden gewaarschuwd met borden dat er ook fietsers over dit gedeelte van de duinen rijden. Hoewel het er niet zo druk is als bij Westduin en Dishoek is het verstandig niet te hard te rijden. Ondanks de borden zijn veel wandelaars er niet op berekend dat fietsers hier ook mogen rijden.

Stedentrip Vlissingen

Goedkope hotels Vlissingen
Hotels centrum Vlissingen
Hotels boulevard Vlissingen
Vlissingen hotels en appartementen
Strandhotels Zeeland
tags: Mountainbike route Vlissingen, Nollebos, Mountainbikestrecke