Mountainbike route Vlissingen Dishoek

MTB trail Nollebos Vlissingen
Het Nollebos is een populair natuur- en recreatiegebied in Vlissingen dat tussen de duinen, boulevard Evertsen en Burgemeester van Woelderenlaan ligt. Het heeft meerdere kreken. Aan het bos grenst het Westduinpark. Tezamen is het gebied ongeveer 40 hectare groot.

Mountainbike route Vlissingen – Zoutelande – Vlissingen
De MTB route in het Nollebos werd in 2017 geopend en bestaat vooral uit single tracks. MTB Vereniging de Zeeuwse Kust is de stuwende kracht achter de aanleg van mountainbike trails in Zeeland. De route Vlissingen – Zoutelande – Middelburg – Vlissingen is ruim 32 km. De terugreis (Biggekerke – Vlissingen) gaat vaak over geasfalteerde fietspaden waaronder het Bunkerpad tussen Middelburg en Vlissingen. Op het einde van de route is in de wijk Weyevliet Vlissingen nog een MTB training parcours. Het is vanaf Weyevliet een paar kilometer naar het Nollebos. De route kreeg 2,88 sterren (uit 5) op MTBroutes. De moeilijkheidsgraad was gemiddeld twee sterren.

Vlissingen Nollebos – start- en eindpunt
De mountainbike route gaat door het Nollebos Vlissingen naar parkeerterrein Zwanenburg. Daarna loopt de route via Westduin en Dishoek naar Zoutelande. De terugreis loopt via Biggekerke en Middelburg terug naar Vlissingen Nollebos. Het eerste gedeelte (Nollebos – Dishoek – Zoutelande – Biggekerke) is het mooiste gedeelte omdat men hier veel door het bos rijdt en in het duingebied. De openbare parking in de buurt bij de thermen/sauna is een prima startplek. Vanaf daar is een MTB pad richting de kanovijver. Daarna gaat het mountainbike pad door het bos langs de duinen naar parkeerterrein Zwanenburg. Deze parkeerplaats ligt aan de andere kant van het Nollebos.

Natuurbos Nolle-Westduin
MTB pad Vlissingen
Natuurbos Nolle-Westduin is een open gebied dat direct achter parkeerterrein Zwanenburg ligt richting Dishoek. Het is een vrij nieuw park van 12 hectare. Er zijn wandelpaden, natuurspeelplaats, ruiterpad en een mountainbike trail. Links het bordje met de aanduiding MTB pad (geen toegang met fietsen buiten het MTB pad) en rechts het ruiterpad.

MTB pad Zwanenburgseweg Vlissingen
Hindernis op het parcours bij Zwanenburg Vlissingen. De mountainbike route gaat vervolgens richting Westduin.

duinpad westduin
Op de duinen bij Westduin is een mooi wandelpad en soms rijden hier ook wel eens toeristen met fietsen maar dit is eigenlijk niet toegestaan. Mountainbikers op dit wandelpad roepen ergernis op. Op de achtergrond het Nollebos en de appartementengebouwen op de boulevard van Vlissingen.

Zwanenburg – Westduin – Dishoek
mountainbike pad galgeweg westduin
Er is een mountainbike pad dat begint aan de Galgeweg in Westduin (richting rotonde Zwaanweg/Bachlaan). Het pad loopt achter het Vebenabos naar de Verlengde Dishoekseweg in Dishoek. Op de foto het MTB pad dat begint aan de Galgeweg in Westduin en naar Dishoek loopt.

Dishoek – Groot-Valkenisse
Tussen Dishoek en Groot-Valkenisse ligt een wandelpad in de bosstrook achter de duinen. Halverwege moeten wandelaars een weg oversteken en kunnen dan een mooi bospad nemen langs de duinen tot aan Groot Valkenisse. De mountainbike route echter gaat over de geasfalteerde weg door Dishoek richting de Strandweg. Vervolgens wordt gefietst naar de Klaassesweg en Zuidweg waar weer een mountainbike pad begint.

trap bij camping Valkenisse
Het mountainbike pad komt uit in Groot-Valkenisse. Hier gaat het pad verder richting Zoutelande. Mountainbikers kunnen echter beter de steile duintrap op klimmen want op de duinen is een pad dat zowel voor wandelaars is als mountainbikers.

MTB bord bij Valkenisse
Een bord bij de steile trap in Groot Valkenisse waarschuwt strandgasten voor mountainbikers op de duinen.

Zoutelande mountainbikers op de duinen
Van Groot-Valkenisse gaat de mountainbike route verder naar Zoutelande over een grindpad op de duinen. Op het duin heeft men een prachtig uitzicht over de zee en de stranden. Hier bevindt zich de startplek voor paragliding. Wandelaars worden gewaarschuwd met borden dat er ook fietsers over dit gedeelte van de duinen rijden. Hoewel het er niet zo druk is als bij Westduin en Dishoek is het verstandig niet te hard te rijden. Ondanks de borden zijn veel wandelaars er niet op berekend dat fietsers hier ook mogen rijden.

Stedentrip Vlissingen

Goedkope hotels Vlissingen
Hotels centrum Vlissingen
Hotels boulevard Vlissingen
Vlissingen hotels en appartementen
Strandhotels Zeeland
tags: Mountainbike route Vlissingen, Nollebos, Mountainbikestrecke