Nollebos Vlissingen

Nollebos aan voet van duinen
Het Nollebos is een populair natuur- en recreatiegebied in Vlissingen dat tussen de duinen, boulevard Evertsen en Burgemeester van Woelderenlaan ligt. Het is ongeveer 26 hectare groot en heeft meerdere kreken. Aan het bos grenst het Westduinpark en het vormt samen een geheel. De Zwanenburgseweg gaat door het Nollebos naar de tennisbaan aan de duinen. Op de foto de duintrap bij Tennisvereniging LTC DOS.

nollebos wandelen langs kreken
De kreken in het Nollebos zijn ontstaan in 1944. Op Walcheren hadden de Duitse soldaten destijds honderden bunkers met geschut en kanonnen. De geallieerden hoopten de Duitse afweer een sterke slag toe te brengen door Walcheren onder water te zetten. De dijken op Walcheren werden daarom op een aantal plaatsen gebombardeerd waaronder de Nolledijk die voor het Nollebos ligt. In de dijk van Ritthem werd een groot gat van 300 meter geslagen. Pas in januari 1946 werd deze dijk gedicht. De Nolledijk werd in het najaar van 1945 gesloten. Ook in Ritthem en Westkapelle zijn toen kreken ontstaan. Na de oorlog werd het Nollebos opnieuw aangeplant rondom de kreken. Het waterniveau van de kreken ligt 1,5 meter onder NAP. Omdat zeewater onder de zeewering doorsijpelt naar de kreken is het water niet zoet maar brak.

Nollebos park Vlissingen

Nollebos wandelpad en MTB route
Links een mountainbike pad, in het midden een wandelpad en rechts de weg naar het parkeerterrein. Het informatiebord toont een mountainbike route van 33 km.

nollebos park met grasveld
In het aangrenzende Westduinpark (tegenover de villa’s van Pauwenburg) zijn meer grasvelden en minder begroeiing als het Nollebos. Hier staat ook de skatebaan. Op de achtergrond enkele villa’s die op de hoek Burgemeester van Woelderenlaan / Bachlaan staan. In de tuin van een bungalow in deze straat staat het vakantiehuis Cozy Holiday Home in Flushing near Sea. Het vakantiehuis heeft 3 slaapkamers en er kunnen maximaal 4 personen in verblijven.

Parkeren

In het Nollebos zijn verschillende parkeerterreinen. De plaatselijke bevolking gebruikt vaak de openbare parking in de buurt van de sauna/thermen in het Nollebos. Vanaf hier kan men eenvoudig een rondje lopen rond de kreek tegenover de sauna. Aan de Zwanenburgseweg is tevens een kleine parking met ruimte voor enkele auto’s. Het meest gebruikt is de parking aan de voet van de boulevard Evertsen. Deze parking wordt vooral gebruikt door mensen die naar de boulevard willen en/of het strand. Aan de andere kant van het Nollebos ligt parkeerterrein Zwanenburg. Deze parking ligt nabij Westduin en trekt mensen die naar het hondenstrand en Natuurbos Nolle-Westduin willen of naar het strand bij de strandpaviljoens Kon-Tiki of Piet Hein.

Vakantiepark Nollebos

Al sinds 2014 zijn er plannen om een vakantiepark in het Nollebos aan te leggen. In een plan uit 2016 ging het om 220 recreatiewoningen en een hotel van 6 verdiepingen met 120 kamers. Het Nollebos en Westduinpark hebben samen een oppervlak van ongeveer 40 hectare. Het vakantiepark zou 15 hectare in beslag nemen. De gemeente had wel interesse maar actievoerders wisten duizenden handtekeningen op te halen waarna het plan van tafel ging. Onsnollebos.nl is de website van de Stichting Behoud en Beheer Nollebos/Westduinpark.

Camping

Camping de Nolle lag achter boulevard Evertsen op een steenworp van het Nollebos. Er verbleven ieder jaar veel seizoensgasten uit binnen- en buitenland. In 2017 veranderde de eigenaar het concept van de camping. De vaste gasten hebben veelal hun caravans verkocht en zijn vertrokken. De camping heeft thans een andere naam en richt zich meer op vakantiegangers die een korte periode op de camping willen blijven. Ook staan er nieuwe chalets.

Geschiedenis Nollebos

In dit artikel van een plaatselijke politieke partij is uitgebreide informatie te vinden over de geschiedenis van het Nollebos.

Nollebos & Westduinpark activiteiten

– Thermen en beauty center
– Tennisvereniging LTC DOS
– Mountainbike route
– Skatebaan

Stedentrip Vlissingen

Goedkope hotels Vlissingen
Hotels centrum Vlissingen
Hotels boulevard Vlissingen
Vlissingen hotels en appartementen
Strandhotels Zeeland