Zeemanserve Vlissingen

By | 16 december 2015

de zeemanserve is een hofje in Vlissingen

Zeemanserve Vlissingen

De Zeemanserve is een monumentaal hofje in het centrum van Vlissingen. Het dateert uit 1643 en heette oorspronkelijk het Cornelia Quakshofje; genoemd naar de oprichtster. In de loop van de tijd is het hofje diverse keren gerestaureerd en van eigenaar gewisseld. Nadat de kerk het hofje schonk aan de Zeemans- en Visschersbeurs ontstond de naam Zeemanserve.

Cornelia Quak
Cornelia Quak was een weduwe die in Den Haag woonde. Zij was begaan met het lot van de vaak arme zeemansweduwen met kinderen. Met haar geld bouwde het stadsbestuur van Vlissingen destijds het Cornelia Quakshofje. Dit hofje telde 23 kleine huisjes (3×5 meter) rondom een binnenplaats. Na de laatste restauratie in 1975 zijn huisjes samengevoegd en zijn er 13 hofwoningen ontstaan.

poort zeemanserve vlissingen
De poort van de Zeemanserve die toegang geeft tot de binnenplaats. Boven de poort is een gedenksteen die aan mevrouw Quak herinnert en wapenstenen van Zeeland en Vlissingen.

ligging
De Zeemanserve ligt op een parkeerplaats achter de Spuistraat. Het is is 1 minuut lopen naar parkeerkelder De Fonteyne (in de Spuistraat). Naar de restaurants, cafe’s en winkels in het centrum is 1-5 minuten lopen.

Last minute Zeeland

Middelburg hotelsStrandhotels in ZeelandLuxe hotels ZeelandZoutelande hotelsDomburg hotelsVlissingen hotels boulevard
Geef een reactie