Veere 1809

By | 25 augustus 2019

evenement Veere 1809 tentenkamp

Het historisch maritiem spektakel evenement Veere 1809 is dit weekend te zien in het dorp Veere. De centrale locatie is de Torenwal waar ook de rondvaartboten aanleggen. Er doen 500 figuranten aan mee met soldaten kostuums uit die tijd. De Franse en Hollandse soldaten moesten de stad verdedigen tegen de Engelsen die in juli 1809 met een enorme vloot waren uitgevaren vanuit Engeland. Het doel van de Engelsen was om een groot stuk van Zeeland te bezetten en dan op te trekken naar Antwerpen.

Het plan mislukte echter door verschillende redenen. Op Walcheren kregen de Engelsen zonder veel moeite voet aan land maar in de opeenvolgende maanden werden duizenden Engelsen ziek door een vorm van malaria. Het Zeeuwse landschap in die tijd was moerasachtig. In korte tijd overleden er 4000 Engelsen aan koorts. De invasie werd stopgezet en de manschappen werden teruggetrokken. Op de foto het bivak van de Franse en Hollandse soldaten bij de Grote Kerk.

tenten en kanon op Veere 1809
Een groepje deelnemers op het bivak van Veere 1809

Engels historisch oorlogsschop
Een Engels schip dat de belegering inzet en kanonskogels afvuurt op Veere. De Engelse vloot telde 40.000 manschappen en honderden boten. Tijdens de bezetting van Zeeland sneuvelden er slechts enkele tientallen soldaten aan Engelse zijde.

kanonnen schieten in Veere
De Franse en Hollandse soldaten beschermden Veere vanaf het land. Op de achtergrond de toeschouwers die een ticket hadden gekocht. Het dorp is vrij toegankelijk alleen de dijk op de Torenwal is met hekjes afgezet. Op de dijk heb je als toeschouwer het beste uitzicht en kun je de mooiste foto’s maken. De voorstelling duurt van 13.30 – 15.30 uur. Het bivak was ’s middags toen wij er waren (13.00 – 14.15 uur) vrij toegankelijk.

Engelse soldaten uit 1809
De figuranten (re-enactors) staan klaar bij de Campveerse Toren voor hun optreden. De figuranten kwamen uit Frankrijk (Compagnie de pontonnier de la garde), Engeland (68th Durham Light Infantry, First Foot Guards) en Nederland (85ème infanterie de ligne).

Dagje uit Veere

Stadhuis Veere
Stadswallen Veere
Dagje uit Veere
Laadpaal elektrische auto Oranjeplein
Veerse Meer
Veere jachthavens