Het historisch maritiem spektakel evenement Veere 1809 is dit weekend te zien in het dorp Veere. De centrale locatie is de Torenwal waar ook de rondvaartboten aanleggen. Er doen 500 figuranten aan mee met soldaten kostuums uit die tijd. De Franse en Hollandse soldaten moesten de stad verdedigen tegen de Engelsen die in juli 1809 met een enorme vloot waren uitgevaren vanuit Engeland. Het doel van de Engelsen was om een groot stuk van Zeeland te bezetten en dan op te trekken naar Antwerpen.
Het plan mislukte echter door verschillende redenen. Op Walcheren kregen de Engelsen zonder veel moeite voet aan land maar in de opeenvolgende maanden werden duizenden Engelsen ziek door een vorm van malaria. Het Zeeuwse landschap in die tijd was moerasachtig. In korte tijd overleden er 4000 Engelsen aan koorts. De invasie werd stopgezet en de manschappen werden teruggetrokken. Op de foto het bivak van de Franse en Hollandse soldaten bij de Grote Kerk.
Een groepje deelnemers op het bivak van Veere 1809
Een Engels schip dat de belegering inzet en kanonskogels afvuurt op Veere. De Engelse vloot telde 40.000 manschappen en honderden boten. Tijdens de bezetting van Zeeland sneuvelden er slechts enkele tientallen soldaten aan Engelse zijde.
De Franse en Hollandse soldaten beschermden Veere vanaf het land. Op de achtergrond de toeschouwers die een ticket hadden gekocht. Het dorp is vrij toegankelijk alleen de dijk op de Torenwal is met hekjes afgezet. Op de dijk heb je als toeschouwer het beste uitzicht en kun je de mooiste foto’s maken. De voorstelling duurt van 13.30 – 15.30 uur. Het bivak was ’s middags toen wij er waren (13.00 – 14.15 uur) vrij toegankelijk.
De figuranten (re-enactors) staan klaar bij de Campveerse Toren voor hun optreden. De figuranten kwamen uit Frankrijk (Compagnie de pontonnier de la garde), Engeland (68th Durham Light Infantry, First Foot Guards) en Nederland (85ème infanterie de ligne).
Dagje uit Veere
– Stadhuis Veere
– Stadswallen Veere
– Dagje uit Veere
– Laadpaal elektrische auto Oranjeplein
– Veerse Meer
– Veere jachthavens