Dagje uit Zoutelande

dagje uit zoutelande strand
Zoutelande is een dorp aan de kust van Walcheren. Het heeft ruim 1600 inwoners. De Langstraat is de belangrijkste straat met restaurants, winkels en terrasjes. De grootste attractie van Zoutelande is het strand dat kilometers doorloopt en de hoge duinen. Meer tips voor een dagje uit Zoutelande staan hieronder.

Waterspeeltuin met speelschip

waterspeeltuin de meerpaal in zoutelande
De leukste attractie voor kinderen in Zoutelande is waarschijnlijk de waterspeeltuin in Vakantiepark De Meerpaal. Men hoeft geen gast te zijn in het vakantiepark om toch langs te kunnen komen. Als men op het terras van de brasserie zit (en consumpties nuttigt) dan mag uw kind voor 2,50 euro naar de waterspeeltuin. Het kind krijgt dan een polsbandje om. In de waterspeeltuin is een groot speelschip. Naast de waterspeeltuin ligt een tweede boot en dit is het grootste speelschip van Nederland. Verder zijn er nog een binnenspeeltuin, trampoline en speeltoestellen. Volwassenen mogen op het terras niet in badkleding zitten. Als men meer dan 25 euro besteed dan is het parkeren gratis. Men kan ook buiten het park parkeren. Het vakantiepark ligt iets buiten Zoutelande. Het is ongeveer 2 km naar het centrum.

Indoorspeeltuin

Avonturenpark is de overdekte binnenspeeltuin van Camping Valkenisse. Campinggasten hebben gratis toegang. Bezoekers betalen 3,50 euro entree en dit is inclusief het bezoek aan het dierenpark. Er zijn bruggen, tunnels, een ballenbad en touwen om in te klimmen. De wat oudere kinderen kunnen terecht op de zolder van Avonturenpark. Hier staan een pooltafel, airhockey, darts, tafeltennis, tafelvoetbal en een zithoek. In de winter is Avonturenpark gesloten. De speeltuin gaat weer open op 26 maart 2021. Door het coronavirus hadden alleen gasten toegang tot de de speeltuin. Camping Valkenisse ligt 3 km van het centrum van Zoutelande.

Bunkermuseum

bunker zoutelande in duinen
Het Bunkermuseum is een bekende attractie in Zoutelande. Er zijn twee bunkers: een die meer op straathoogte ligt en een die hoog in de duinen ligt. Wil je binnen een kijkje nemen dan kan dit op vrijdagmiddag (13.00 – 17.00 uur). Echter door het coronavirus is het op het moment niet mogelijk de bunkers van binnen te bezoeken. Je kunt er wel gewoon langslopen. Zeker vanaf de bovenste bunker heb je een prachtig uitzicht over het strand en de duinen.

Molen

Midden in het dorp staat een korenmolen die niet bewoond is. De huidige molen is gebouwd in 1862. In de loop van de tijd zijn er de nodige restauraties uitgevoerd. De molen is eigendom van de gemeente Veere (waar Zoutelande onder valt).

Wandelen Zoutelande

Hou je van wandelen dan kun je in Zoutelande een hele leuke wandeling maken. Wij wandelen zelf regelmatig heen over de duinen naar Groot-Valkenisse en terug naar Zoutelande langs de waterlijn. Dat is in totaal zo’n 5 km. Omdat er verschillende duintrappen zijn kun je de wandeling zo lang maken als je zelf wilt. Uitrusten kan bij een van de strandpaviljoens die bij elke duintrap te vinden zijn. Men kan over de duinen lopen tot aan Groot-Valkenisse. Onderweg passeert men de plek waar paragliders opstijgen (bij een goede wind). Bij Groot-Valkenisse moet men naar beneden. Aan landzijde loopt een wandelpad door bosgebied langs de duinen naar het plaatsje Dishoek (Strandweg). In Dishoek kan weer verder op de duinen verder gewandeld worden. Een echte wandelroute is Vlissingen – Domburg.

Fietsen

In Zoutelande kun je prima fietsen. Een mooi fietspad gaat langs de duinen en door natuurgebieden vanaf Vlissingen boulevard langs Westduin, Dishoek naar Zoutelande. Vanaf hier gaat het pad verder langs de dijk van Westkapelle richting Domburg. In het dorp zijn enkele fietsverhuurders.

Winkelen & Horeca

De winkels in Zoutelande mogen 7 dagen per week open. De meeste winkels doen dit ook. De winkeltijden op zondag zijn van 12.00 – 17.00 uur. Zoutelande is een toeristische bestemming en mag daarom iedere zondag open zijn. Winkels in Middelburg en Vlissingen zijn slechts 1x per maand op zondag open. Een Jumbo supermarkt ligt aan de rand van Zoutelande (Westkapelseweg 10). De Jumbo is van 8.00 – 12.30 uur open op zondag. Er is ook een kleine Spar buurtwinkel in het centrum, in de Langstraat. Deze Spar is 7 dagen per week open. Verder is er veel horeca. In de Langstraat zijn diverse terrasjes te vinden.

Parkeren

Naast de Jumbo en het voetbalveld ligt een groot parkeerterrein aan de Westkapelseweg. Een ander (kleiner) parkeerterrein ligt bij het Wulkpad. Ook kunnen er auto’s aan de straatkant geparkeerd worden. In 2021 zal betaald parkeren waarschijnlijk worden ingevoerd in Zoutelande. De gemeente Veere (waar Zoutelande onder valt) kent verschillende parkeertarieven. Deze liggen tussen de 1,70-2,80 euro per uur. Een dagkaart parkeren in de gemeente Veere kost tussen de 8,00 – 14,50 euro. Domburg kent de hoogste tarieven.

Westkapelle – Sherman tank

Wil je meer zien van bunkers en monumenten uit de oorlog? In het nabij gelegen Westkapelle staat een Sherman tank op de dijk. De tank dateert van de oorlog toen hier gevochten werd om Walcheren te heroveren op de Duitsers. Bij de tank is ook een landingsmonument aangelegd met de namen van de overleden geallieerden soldaten.

Strandcross Zoutelande

De jaarlijkse strandcross Zoutelande vindt meestal in oktober plaats. De editie 2020 is afgelast door het coronavirus. Als alles weer goed is dan zal er in 2021 wel een strandcross zijn.

Zoutelande hotels en appartementen

Er zijn diverse nieuwe appartementengebouwen in het centrum die dichtbij het strand liggen.
Appartement vakantie Zoutelande
Appartementen Domburg
Appartementen Middelburg
Strandhotels Zeeland
Luxe hotels Zeeland