Nieuwbouw op Walcheren

mortiere middelburg woonwijk

3500 nieuwe woningen op Walcheren

Vlissingen en Middelburg liggen al een tijdje met elkaar in de clinch hoeveel woningen er bijgebouwd mogen worden en waar die woningen precies gaan komen. Er is een bepaalde hoeveelheid afgesproken en nu proberen beide gemeenten zoveel mogelijk huizen binnen hen grenzen te realiseren. Gedeputeerde Staten van Zeeland heeft daarom eenzijdige afspraken opgesteld voor Walcheren. Er mogen de komende 10 jaar 3500 woningen gebouwd worden. Vlissingen en Middelburg hebben al plannen klaar liggen voor 1831 woningen. De resterende woningen moeten binnen het bestaande woongebied komen. De gemeenten Middelburg en Veere hebben protest aangetekend. De gemeenten willen meer woningen dan Gedeputeerde Staten en willen ook buiten het bestaande woongebied bouwen.

Nieuwbouw Middelburg

Op de site Nieuwbouw Middelburg heeft de gemeente aangegeven op welke plekken er nieuwbouw wordt gebouwd. Ook is de status van het project in een oogopslag te zien: in 7 wijken zijn nieuwe woningen te koop en op 4 plaatsen is nieuwbouw in ontwikkeling.

Nieuwbouwprojecten in de gemeente Middelburg:

– Abeelseweg (2 woningen twee-onder-een kap)
Mortiere (villa wijk: nog 550 woningen in de planning)
– Rittenburg (nieuwe wijk met diverse typen woningen)
– Hazenburg (nieuwbouw aan de rand van Arnemuiden)
– Sint Laurens (in ontwikkeling, verkoop in 2019)
Essenvelt (in ontwikkeling, verkoop in 2019)
– Veerseweg (in ontwikkeling, verkoop in 2018)
Veerse Poort fase V (in ontwikkeling, verkoop in 2019)
– Nieuw- en Sint Joostland (8 woningen zelfbouw)
– Piet Heinstraat (10 woningen, zelfbouw en geschakeld)
– Sprencklaan (allen verkocht)




Zelfbouw Middelburg
Er zijn twee nieuwbouwprojecten in Middelburg waar men vrije kavels kan kopen. Dit zijn Rittenburg en Hazenburg. In beide wijken zijn nog een aantal kavels beschikbaar voor zelfbouw woningen.

Essenvelt
Essenvelt wordt een nieuwe woonwijk met 320-400 woningen . De wijk komt onder de Erasmuswijk te liggen. Dit is dichtbij de nieuwbouwwijk Souburg-Noord (van de gemeente Vlissingen) waarvoor ook nieuwe kavels in ontwikkeling zijn. De gemeente Vlissingen heeft bezwaar aangetekend bij de Raad van State tegen de woningbouw in Essenvelt. De betekent dat de bouw vertraagd gaat worden. De verkoop van vrije bouwkavels en nieuwbouwwoningen zal naar verwachting pas in 2020 plaatsvinden. Essenvelt is een directe concurrent van Souburg-Noord. Tevens verminderd het aantal nieuwbouwwoningen op Essenvelt het gezamenlijk aantal woningen dat Vlissingen en Middelburg mogen bouwen. Beide gemeenten hebben dringend geld nodig en willen bouwgrond verkopen voor woningbouw.

Nieuwbouw Vlissingen

De gemeente Vlissingen heeft de volgende nieuwbouwprojecten:
Nieuwbouw Ravesteynplein Vlissingen
De Vesting, Broederband en de Hofjes (sociale huurhuizen, huren van nul op de meter, stadshuizen)
Bestevaer (Vlissingen centrum)
Ketelmakerij (centrum Vlissingen)
Scheldekwartier
Claverveld (West-Souburg)
Souburg-Noord (eengezinshuizen, 2-onder-1 kap, villa’s, appartementen)

Scheldekwartier Vlissingen

De gemeente Vlissingen kocht in 2003 het terrein van de toenmalige Schelde in de binnenstad op. Hier was een bedrag mee gemoeid van 100 miljoen euro. De ontwikkeling van het gebied liep grote vertraging op door de economische crises. Nu de economie weer op volle toeren draait zijn er weer volop plannen. Op de Kop van het Dok moeten 3 torens verrijzen met in totaal 52 koopappartementen, 67 sociale huurappartementen en 59 huurappartementen boven de huursubsidiegrens. De hoogste toren wordt 54 meter hoog. Tussen het Dok en de Willem Ruysstraat worden 26 appartementen en 60 koopwoningen gebouwd (project Ketelmakerij). In de gerenoveerde Timmerfabriek worden een restaurant en hotelsuites gerealiseerd. Schuin tegenover de Timmerfabriek – aan de waterkant – zal de Zeelandtoren gebouwd worden. Deze woontoren zal 97 meter hoog zijn en 90 plaats bieden aan 90 appartementen, restaurant en een zwembad. In de plannen blijft de oude Machinefabriek (nog) staan.

Sociale woningbouw Walcheren

Op Walcheren is een tekort aan sociale huurwoningen. In achterstandswijken is de wachttijd het kortst maar in andere buurten kan de wachttijd fors oplopen. De gemiddelde wachttijd voor een normale sociale huurwoning in Nederland is 8 jaar volgens RTL Nieuws. Veel huurwoningen zijn gesloopt en/of gerenoveerd maar per saldo verdwijnen er steeds huurwoningen. Ook de verkoop van huurwoningen is erg ongunstig voor huurders. De woningen worden opgekocht door private partijen die de woning dan weer opnieuw verhuren maar dan wel tegen een hogere huurprijs. Ook het toewijzingsbeleid rammelt. Asielzoekers en mensen die een tweede kans verdienen hebben voorrang op gewone wachtenden bij de toewijzing van gewilde huurhuizen. Volgens Omroep Zeeland valt de wachttijd in Zeeland mee en ligt deze tussen de 3-7 maanden.




Claverveld Vlissingen
Claverveld moet een groene woonwijk worden tussen West-Souburg en de Vrijburgstraat. Er komen twee-onder-één-kap woningen, vrijstaande woningen, bungalows en boerderettes. In totaal zullen er 150 woningen gebouwd worden. De eerste fase omvat 55 woningen. Er komen ook vrije kavels voor zelfbouw woningen.

Nieuwbouw Veere

Op Buitenplaats Ter Boede (op 500 meter van Intratuin Vlissingen) zijn 22 kavels beschikbaar van 1200 m2 tot 5200 m2. De prijzen voor deze kavels liggen tussen de €365.000 en €525.000. De eerste kavels worden in de lente van 2018 opgeleverd. Men mag de woningen permanent bewonen of recreatief gebruiken.

Bouwen Zeeland

Hijskraan opbouwen