Sauna goes

By | 2 maart 2023

sauna Goes

Sauna Goes – Vitae Wellnessresort

We kregen van de Postcodeloterij een voucher om gratis de Sauna Goes te bezoeken. We komen bijna nooit in een sauna maar vonden het leuk om eens een kijkje te nemen. We hadden verleden jaar ook al een sauna bezocht in Thermaalbad Arcen. De sauna in Goes staat dicht bij de televisietoren. De naam die op de website staat is Wellnessresort Goes. In het gebouw is ook een fitnessclub van Fitland.


Op dinsdag is er in sauna Goes een ‘badkleding-mag-dag’. Deze dag is speciaal bedoeld voor mensen die eens kennis willen maken met de sauna maar er toch tegen op zien om naakt rond te lopen. Wij gingen ook op dinsdag. Ik was best benieuwd hoeveel mensen die dag badkleding zouden dragen. Een vriendelijke medewerkster aan de telefoon schatte het op 50%.

Toen wij gingen was het 12.00 uur en er was geen vakantie. De meerderheid van de bezoekers liep toen naakt rond. Een aantal mensen hadden op deze badkleding-mag-dag wel een zwembroek, bikini of badpak aan. De meeste bezoekers waren vrouw. Na de opgieting (14.00-14.15 uur) gingen wij naar de lounge/restaurant. Toen we terugkeerden in de sauna schatte ik dat zeker de helft van de bezoekers badkleding aan had. Er waren redelijk wat jonge mensen en zij hadden vaak badkleding aan.

sauna armband
Iedere bezoeker van de sauna krijgt een armbandje. Hiermee kan je de kledingkast openen en betalen in het restaurant. Je hoeft geen cash mee te nemen. De bestellingen van eten en drankjes gaan via je armband. Na afloop betaal je de rekening bij de receptie. Bij de receptie ga je de gang in naar de verkleedruimte. Er staan zachte banken voor de kledingkasten. Er zijn geen kleedhokjes want in de sauna is kleding niet toegestaan (behalve op de badkleding mag dag).

Sauna’s

Er zijn 5 sauna’s waaruit je kan kiezen. De infrarood sauna is heel toegankelijk, er zit namelijk geen deur in. Je kan zo naar binnen stappen. Er tegenover is een stoomsauna met een hoge luchtvochtigheid. De 3 andere sauna’s liggen aan de zijde van de tuin en zijn behoorlijk ruim. De verschillen onderling zag ik zelf niet zo goed. Er is een 95 graden sauna, een kleuren sauna en de opgiet sauna. De drukte viel mee op deze doordeweekse dag zodat we veel ruimte hadden om te zitten.

Opgieting

Een opgieting wordt een aantal keren per dag gehouden. Omdat er maar een beperkt aantal mensen in de sauna kunnen moet je hier op tijd bij zijn. Ik schat dat er een stuk of 40 mensen in de cabine zat voor de opgieting. Kaartjes voor de opgieting zijn gratis en lagen een kwartier voor aanvang klaar bij het zwembad. Tijdens de opgieting is er rustgevende muziek en gooit een medewerkster etherische oliën op de saunakachel. Dit veroorzaakt een intense hitte die aangenaam ruikt. Met een doek of andere waaier wappert de opgietmeester vervolgens de hete lucht naar de bezoekers. Het ritueel duurt 15 minuten. Mijn vrouw en ik waren de enigen die dit ritueel voor de eerste keer mee maakten. De andere bezoekers van de opgieting waren er al mee bekend.

Faciliteiten

Faciliteiten van sauna Goes zijn een zwembad, grote tuin met terras, ligweide, 2 whirlpools, dompelbad, zonnebanken, reinigingsrituelen (Hammam, Rasul), beautycentrum en een restaurant. Het zwembad ligt grotendeels in de tuin en heeft een schappelijke temperatuur. In de grote lounge van het restaurant staan ruime witte banken. De prijzen voor drankjes waren vrij normaal vergeleken met de hedendaagse horeca. Een badjas is verplicht in het restaurant, lounge en in de tuin.

Toegang & Reserveren

Reserveren voor sauna Goes is niet verplicht maar wordt wel aangeraden. Er wordt namelijk een maximum aantal bezoekers toegelaten. Heb je (net zoals wij) een voucher voor een e-ticket of een last minute ticket dan is reserveren wel verplicht. Dit kan online, mail of telefoon. De sauna is 7 dagen per week open van 10.30 – 22.30 uur en op vrijdag en zaterdag tot 23.30 uur. Een gewoon ticket kost 35 euro en een last minute ticket is nog geen 20 euro. Een badjas, handdoek en slippers kan je zowel huren als kopen. Goedkoopst is natuurlijk je eigen badjas en handdoek meenemen.

Korting – last minute

Een standaardticket kost 35 euro. Tickets met korting zijn een last minute dagkaart (18,95 euro) of een last minute ’s avonds (16,95 euro). Een ticket voor de badkleding-dag-mag kost 19,95 euro. Op de badkleding-mag-dag dat wij er waren liepen veel bezoekers naakt rond.

Reviews

De 563 reviews in Google over sauna Goes zijn erg positief (4.3 sterren van 5). Het is kleinschalig maar tegelijkertijd ruim van opzet. Vooral de tuin en de lounge zijn groot. De sfeer is ontspannen en de medewerksters zijn vriendelijk. In Tripadvisor scoort sauna Goes 3,5 ster uit 5. Sommige mensen vonden de temperatuur in de sauna minder dan voorheen. Wij waren eerder in de sauna van Thermaalbad Arcen geweest en ik had zelf ook de indruk dat de temperatuur in Goes wat lager was dan in Arcen. Desalniettemin ervaarden wij het bezoek aan Wellnessresort Goes als een leuke middag uit.

Sauna Vlissingen, Middelburg, Domburg

De sauna in Middelburg was gevestigd in het centrum van de stad maar is sinds 2007 dicht. Er is nog wel een privé-sauna in Middelburg (Zeeuws Ontspannen) met prima reviews. De tarieven van deze privé-sauna zijn wel een stuk hoger dan de openbare sauna. De sauna in Vlissingen – bij het Nollebos – is sinds enige tijd gesloten. Alternatieven voor Goes zijn Sauna BLUE Wellnessresort Zeeland in Kamperland (Noord-Beveland) en de sauna in Domburg (twee stuks).

Sauna Kamperland

Zeeland vakantie

Bijzonder overnachten Zeeland
Wandelen Groot-Valkenisse
Luxe hotels Zeeland