Lammetjes in de wei

By | 20 april 2023

lammetjes in de wei
Leuk om te zien: lammetjes in de wei. De foto’s zijn van de dijken in Ritthem waar verschillende groepen met schapen op de dijken rondlopen. Het is privé grond van de boer maar vaak loopt er een wandelpad over de dijk. Uiteraard mag men geen honden meenemen.

Geboorte van lammetje

De draagtijd van een schaap is ongeveer 147 dagen. Lammetjes worden meestal in het voorjaar geboren. Een ooi (vrouwelijk schaap) kan één, twee of soms zelfs drie lammetjes per keer baren. De geboorte is een belangrijk moment, en het is essentieel dat het lammetje snel opstaat en begint te drinken bij de moeder voor de eerste melk, ook wel bekend als biest. Deze melk is rijk aan voedingsstoffen en antilichamen die het lammetje helpen beschermen tegen ziektes.

Groei

In de eerste paar weken van hun leven zijn lammetjes afhankelijk van de melk van hun moeder. Na ongeveer 4 weken beginnen ze geleidelijk aan vast voedsel te eten, zoals gras en hooi. Lammetjes groeien snel en hun voeding is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling.

Spenen

Lammetjes worden meestal gespeend rond de leeftijd van 2 tot 3 maanden, afhankelijk van het ras en de omstandigheden. Tijdens het spenen worden de lammetjes langzaam van de melk van hun moeder afgehaald en krijgen ze meer vast voedsel.

lammetjes in Ritthem Vlissingen

Volwassen worden

Tussen de 6 en 12 maanden oud worden lammetjes adolescenten en krijgen ze de kenmerken van volwassen schapen. Ze worden ook geslachtsrijp in deze periode.

Als lammetjes worden gefokt voor wol, kunnen ze langer leven en worden ze meestal pas geslacht als ze niet langer productief zijn in het leveren van wol of als fokdieren. Dit kan variëren van een paar jaar tot wel 10 jaar of meer, afhankelijk van het ras en de omstandigheden. In sommige gevallen kunnen schapen een natuurlijke dood sterven op de boerderij zonder te worden geslacht. In de vleesproductie worden lammetjes vaak geslacht voordat ze 12 maanden oud zijn.

Schapenvacht

Schaapvachten zijn dicht en pluizig, en bestaan uit een combinatie van twee soorten vezels: wol en haar. Het zachte, gekrulde deel van de vacht is wol dat vaak wordt gebruikt om textielproducten te maken, zoals kleding en dekens. Wol is een natuurlijke isolator dat helpt om warmte vast te houden in koude omstandigheden en overtollige warmte af te voeren in warmere omstandigheden. Wol is ook waterafstotend, waardoor schapen droog blijven tijdens regenachtig weer. Het haar is het ruwere, langere deel van de vacht dat dichter bij de huid van het schaap ligt. Haar helpt het dier te beschermen tegen wind, regen en parasieten.

Het vacht van een schaap groeit continu en wordt meestal eenmaal per jaar geschoren. Dit gebeurt vaak in de lente, zodat het schaap zijn dikkere winterjas kan verliezen en niet te warm wordt in de zomermaanden. Er zijn honderden schapenrassen over de hele wereld, en elk ras heeft zijn eigen unieke vachtkenmerken. Sommige rassen staan bekend om hun fijne zachte wol, terwijl andere rassen, zoals het IJslandse schaap, een langere, grovere vacht heeft die geschikt is voor een koudere leefomgeving.

Schapenvacht kopen
100% Echt schapenvacht uit IJsland (BOL, 84 reviews, 4,9 ster)

Ritthem

Fort Rammekens
Fort De Ruyter Ritthem
Ritthemse Bos
Anti-tankwal